Pstrąg z grilla
Pstrąg z grilla to nie czary! Dzięki naszemu prostemu przepisowi i świeżej, pikantnej marynacie, cała ryba będzie prawdziwą atrakcją na następnym przyjęciu przy grillu. Pstrąga możesz przygotować na grillu gazowym, ale delikatna ryba jest również pyszna na grillu węglowym lub elektrycznym. Masz ochotę na więcej ryb i owoców morza? Sprawdź zatem wszystkie nasze przepisy w magazynie!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
4 gotowe do grillowania pstrągi | |
2 ekologiczne cytryny | |
1/4pęczka kolendry | |
20 g świeżego imbiru | |
2 ząbki czosnku | |
1 ekologiczna limonka | |
1 czerwona papryczka chili | |
sól i pieprz (do smaku) |
Przybory
Grill Jeśli masz płytę grillową lub żeliwną patelnię, możesz na niej również idealnie zgrillować swoją rybę. Dzięki większej powierzchni styku skórka staje się chrupiąca we wszystkich miejscach. |
Informacje żywieniowe
226
Kalorie
1 g
Węglowodany
9 g
Tłuszcze
36 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Wymieszać marynatę
Obrać i drobno posiekać imbir i czosnek. Chili umyć, wypestkować i drobno posiekać. Kolendrę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Limonkę umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Wszystko razem wymieszać, aby powstała marynata, i doprawić solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować rybę
Pstrągi opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Cytryny umyć, z jednej wycisnąć sok, a drugą drobno pokroić. Zewnętrzną i wewnętrzną stronę pstrąga skropić sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Wypełnić plasterkami cytryny, zalać marynatą i schłodzić przez co najmniej 1 godzinę.
Oznacz jako zakończone
3.
Rozgrzać grill
Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
Oznacz jako zakończone
4.
Zgrillować pstrągi
Pstrągi grillować na ruszcie na bezpośrednim ogniu przez ok. 10 minut z każdej strony (jeśli ryba przykleja się do rusztu, podłożyć pod nią folię aluminiową).
Oznacz jako zakończone