Precle
Precelki są w sam raz na tak wiele chwil. Na śniadanie, jako prowiant podczas długich podróży pociągiem lub samochodem, jako przekąska między posiłkami, z obłożeniem lub posmarowane masłem albo serkiem śmietankowym jako prawdziwa uczta dla podniebienia. Wniosek jest taki: precle są naprawdę ekstra. A będą jeszcze lepsze, gdy upieczesz je własnoręcznie w domu. W naszym przepisie zdradzamy, jak to zrobić. Odważ się!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
700 g mąki pszennej typ 550 | |
75 g masła | |
300 ml wody | |
30 g świeżych drożdży | |
1łyżka miodu | |
2łyżki soli | |
2łyżki soli grubej do posypania |
Na ług
1 l wody | |
3łyżki sody spożywczej |
Przybory
Robot kuchenny opcjonalnie |
Informacje żywieniowe
247
Kalorie
42 g
Węglowodany
6 g
Tłuszcze
6 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Na precle
Wymieszaj razem miód, drożdże, 3 łyżki wody i 2 łyżki mąki. Przykryj i odstaw na 15 minut.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotowanie ciasta
Roztop masło. Pozostałą mąkę zagnieć z mieszanką drożdżową ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Stopniowo dodawaj masło, pozostałą wodę i sól. Wyrabiaj przez ok. 15 minut, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.
Oznacz jako zakończone
3.
Formowanie precli
Ponownie zagnieć ciasto na posypanej mąką powierzchni. Podziel je na 12 równych porcji (tu może pomóc waga). Każdą porcję rozwałkuj na wałek o długości ok. 30 cm. Środek pozostaw nieco grubszy. Teraz nadaj mu kształt precla. W tym celu uformuj końce na okrągło jak w przypadku serca, a następnie skręć je ze sobą 2-3 razy i umieść końce po prawej i lewej stronie nieco grubszego kawałka precla. Uformowane surowe ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw, aby odpoczęło.
Oznacz jako zakończone
4.
Na ług
Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj sodę (uważaj, pieni się). Doprowadzić ług do wrzenia, a następnie zdejm z kuchenki.
Oznacz jako zakończone
5.
Piekarnik
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C góra/dół.
Oznacz jako zakończone
6.
Ługowanie precli
Ostrożnie zanurz każdy precel w ługu za pomocą chochli do szumowania i trzymaj w kąpieli przez ok. 30 sekund. Następnie umieść je z powrotem na blasze i posyp dowolnie grubą solą.
Oznacz jako zakończone
7.
Pieczenie precli
Piecz precle przez około 20 minut.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.