Chleb z dyni
Jesienią zawsze pyszny jest chleb dyniowy. Chrupiące pestki dyni i owocowe puree z dyni czynią ten chleb czymś wyjątkowym. Przy nieco ponad godzinnym czasie pieczenia nasz chleb dyniowy jest szybki w wykonaniu, pięknie wyrasta i z pewnością zrobi duże wrażenie. Czy to na śniadanie, kolację, czy jako dodatek do pysznej zupy dyniowej, nie można przegapić tego przysmaku!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
400 g puree z dyni | |
500 g mąki | |
20 g świeżych drożdży | |
50 g cukru | |
50 ml mleka | |
40 g masła | |
5łyżek oliwy z oliwek | |
60 g pestek dyni, | |
1łyżka cynamonu | |
10cynamonu świeżego imbiru opcjonalnie |
Przybory
Prostokątna forma do pieczenia lub tortownica | |
robot kuchenny opcjonalnie |
Informacje żywieniowe
292
Kalorie
39 g
Węglowodany
12 g
Tłuszcze
7 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować ciasto
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z 1 łyżką cukru. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na minut.
Oznacz jako zakończone
2.
Zagnieść ciasto
Do puree z dyni dodać cynamon i imbir do smaku. Z mąki, mieszanki drożdżowej, cukru, masła, oleju i soli zagnieść gładkie ciasto (można to zrobić w robocie kuchennym lub ręcznie). Pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Oznacz jako zakończone
3.
Uformować chleb
Połowę pestek dyni zagnieść w cieście. Umieścić w wysmarowanej tłuszczem formie i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Oznacz jako zakończone
4.
Rozgrzać piekarnik
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
5.
Upiec chleb
Chleb piec przez około 35 minut. W razie potrzeby w połowie czasu pieczenia naciąć powierzchnię ostrym nożem, aby stworzyć piękny wzór.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Lubisz orzechowe smaki? Dodaj do ciasta orzechy włoskie lub laskowe, aby nadać swojemu chlebowi nowy wymiar!
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.