Łosoś z grilla

Grillowanie łososia jest szybkie i oferuje Tobie i Twoim gościom z grilla wspaniałą alternatywę dla kiełbasy, steku z karkówki i tym podobnych. Ze względu na dość delikatną strukturę łososia nie należy grillować go bezpośrednio na dużym ogniu. Dlatego delikatnie gotujemy go na parze na średnim ogniu w małym pakiecie z folii aluminiowej. Dzięki temu ryba pozostaje przyjemnie soczysta i różowa i opuszcza grill w idealnym stopniu ugotowania.Odpal swojego faworyta i przygotuj naprawdę pysznego łososia z grilla!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2kawałki filetu z łososia ok. 150 g każdy
2 ząbki czosnku
1 limonka
3łyżki sosu sojowego
1łyżki brązowego cukru
2łyżki wody
2łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
Przybory
grill Nie ma znaczenia, czy do tego przepisu użyjesz grilla elektrycznego, gazowego czy węglowego.
folia aluminiowa
tarka kuchenna

Informacje żywieniowe

388 Kalorie
7 g Węglowodany
25 g Tłuszcze
35 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Wymieszaj marynatę

Obierz i drobno posiekaj imbir i czosnek. Limonkę umyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wymieszaj to z sosem sojowym, wodą, olejem i brązowym cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
2.

Marynowanie

Łososia opłucz w zimnej wodzie i zalej marynatą. Pozostaw do zamarynowania w lodówce na co najmniej 2 godziny.
Oznacz jako zakończone
3.

Zawijanie w folię

Umieść łososia na dużym kawałku folii aluminiowej i zawiń go tak, aby nie wyciekał płyn. (Grillując można również dołożyć warzywa, zioła i co.).
Oznacz jako zakończone
4.

Grill

Rozgrzej grill do w średnim stopniu do pośredniego ciepła.
Oznacz jako zakończone
5.

Grillowanie

Grilluj pakiety z łososiem w pośredniej strefie grilla (tzn. nie bezpośrednio nad źródłem ciepła) przez około 30 minut. Łosoś jest gotowy, gdy jest jeszcze lekko różowy, a pory na powierzchni nieco się otworzyły.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF