Pieczeń orzechowa

Pieczeń orzechowa z owocowym sosem żurawinowym nie tylko wygląda kolorowo i elegancko – to także doskonała wegańska alternatywa dla mięsnych krewnych, takich jak pieczeń z mięsa mielonego itp. Dzięki dużej ilości przypraw, warzyw, soczewicy i orzechów, ta pieczeń ma naprawdę wiele do zaoferowania w kwestii smaku. Aby na świątecznym stole wyglądała naprawdę elegancko, dekorujemy ją owocowym, domowym sosem żurawinowym. Tworzy on świetny kontrast z pożywną pieczenią i sprawia, że wszystko rozpływa się w ustach.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
150 g brązowej soczewicy
1puszka fasoli kidney
100 g płatków owsianych
2łyżki mielonego siemienia lnianego
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów laskowych
50 g nasion słonecznika
120 g marchwi
200 g brązowych pieczarek
4 ząbki czosnku
3 szalotki
3łyżki pasty pomidorowej
2łyżki musztardy
1łyżka sosu Worcester
1/2pęczka tymianku
1/2pęczka rozmarynu
1/2pęczka szczypiorku
1 łyżka wędzonej papryki w proszku
Sól i pieprz do smaku
Na sos żurawinowy
200 g żurawiny
90 g cukru
100 ml czerwonego wina
1łyżka cynamonu
20 g świeżego imbiru
1 pomarańcza
Przybory
GrandPrix opcjonalnie
blender ręczny opcjonalnie

Informacje żywieniowe

292 Kalorie
38 g Węglowodany
9 g Tłuszcze
10 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie składników

Obierz marchewki, czosnek i szalotki. Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dobrze odsącz fasolę kindey. Oczyść pieczarki. Zioła umyj, otrząśnij do sucha i oskub listki z gałązek.
Oznacz jako zakończone
2.

Piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 175 °C z termoobiegiem.
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotowanie ciasta

Marchewki, szalotki i czosnek umieść w blenderze i miksuj w stopniu 12 przez ok. 10 sekund. Dodaj orzechy włoskie, laskowe oraz słonecznik i ponownie miksuj w stopniu 12 przez ok. 5 sekund. Dodaj grzyby i blenduj przez ok. 10 sekund w stopniu 10. Teraz dodaj wszystkie pozostałe składniki i miksuj przez 30 minut w stopniu 8, aż do uzyskania ziarnistego, ale jednolitej masy.
Oznacz jako zakończone
4.

Przygotowanie pieczeni

Masę wlej do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy i piecz ok. 50 minut. Wykonaj test suchego patyczka. Pozostaw do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
5.

Na sos żurawinowy

Umyj żurawinę i pomarańczę. Obierz i zetrzyj imbir. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok. Umieść wszystko w rondlu razem z czerwonym winem, cukrem i cynamonem i gotuj na średnim ogniu przez ok. 30 minut, aż żurawiny opadną i zmięknąm Zmiksuj lekko według uznania.
Oznacz jako zakończone
6.

Serwowanie

Posmaruj pieczeń sosem żurawinowym lub sos ustaw z boku.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Przygotowujemy masę na pieczeń w blenderze GrandPrix. Składniki można też rozdrobnić pojedynczo w blenderze lub posiekać ręcznie i wymieszać.
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF