Pieczeń orzechowa
Pieczeń orzechowa z owocowym sosem żurawinowym nie tylko wygląda kolorowo i elegancko – to także doskonała wegańska alternatywa dla mięsnych krewnych, takich jak pieczeń z mięsa mielonego itp. Dzięki dużej ilości przypraw, warzyw, soczewicy i orzechów, ta pieczeń ma naprawdę wiele do zaoferowania w kwestii smaku. Aby na świątecznym stole wyglądała naprawdę elegancko, dekorujemy ją owocowym, domowym sosem żurawinowym. Tworzy on świetny kontrast z pożywną pieczenią i sprawia, że wszystko rozpływa się w ustach.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
| 150 g brązowej soczewicy | |
| 1puszka fasoli kidney | |
| 100 g płatków owsianych | |
| 2łyżki mielonego siemienia lnianego | |
| 50 g orzechów włoskich | |
| 50 g orzechów laskowych | |
| 50 g nasion słonecznika | |
| 120 g marchwi | |
| 200 g brązowych pieczarek | |
| 4 ząbki czosnku | |
| 3 szalotki | |
| 3łyżki pasty pomidorowej | |
| 2łyżki musztardy | |
| 1łyżka sosu Worcester | |
| 1/2pęczka tymianku | |
| 1/2pęczka rozmarynu | |
| 1/2pęczka szczypiorku | |
| 1 łyżka wędzonej papryki w proszku | |
| Sól i pieprz do smaku |
Na sos żurawinowy
| 200 g żurawiny | |
| 90 g cukru | |
| 100 ml czerwonego wina | |
| 1łyżka cynamonu | |
| 20 g świeżego imbiru | |
| 1 pomarańcza |
Przybory
| GrandPrix opcjonalnie | |
| blender ręczny opcjonalnie |
Informacje żywieniowe
292
Kalorie
38 g
Węglowodany
9 g
Tłuszcze
10 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie składników
Obierz marchewki, czosnek i szalotki. Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dobrze odsącz fasolę kindey. Oczyść pieczarki. Zioła umyj, otrząśnij do sucha i oskub listki z gałązek.
Oznacz jako zakończone
2.
Piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 175 °C z termoobiegiem.
Oznacz jako zakończone
3.
Przygotowanie ciasta
Marchewki, szalotki i czosnek umieść w blenderze i miksuj w stopniu 12 przez ok. 10 sekund. Dodaj orzechy włoskie, laskowe oraz słonecznik i ponownie miksuj w stopniu 12 przez ok. 5 sekund. Dodaj grzyby i blenduj przez ok. 10 sekund w stopniu 10. Teraz dodaj wszystkie pozostałe składniki i miksuj przez 30 minut w stopniu 8, aż do uzyskania ziarnistego, ale jednolitej masy.
Oznacz jako zakończone
4.
Przygotowanie pieczeni
Masę wlej do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy i piecz ok. 50 minut. Wykonaj test suchego patyczka. Pozostaw do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
5.
Na sos żurawinowy
Umyj żurawinę i pomarańczę. Obierz i zetrzyj imbir. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok. Umieść wszystko w rondlu razem z czerwonym winem, cukrem i cynamonem i gotuj na średnim ogniu przez ok. 30 minut, aż żurawiny opadną i zmięknąm Zmiksuj lekko według uznania.
Oznacz jako zakończone
6.
Serwowanie
Posmaruj pieczeń sosem żurawinowym lub sos ustaw z boku.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Przygotowujemy masę na pieczeń w blenderze GrandPrix. Składniki można też rozdrobnić pojedynczo w blenderze lub posiekać ręcznie i wymieszać.
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.