Mus czekoladowy z awokado

Mus czekoladowy z awokado jest niesamowicie kremowy, cierpko-czekoladowy i zdrowszy niż klasyczny budyń czy mus czekoladowy. Idealna alternatywa dla każdego, kto odżywia się świadomie lub po prostu chce spróbować czegoś nowego. Dla pewnej chrupkości dodajemy kilka prażonych orzechów laskowych. Całość jest gotowa do nałożenia łyżeczką i delektowania się nią w zaledwie kilka minut. Najwyższy czas więc przetestować nasz przepis. Czy lubisz słodkie pokusy? W takim razie przejrzyj wiele innych naszych przepisów na desery i znajdź swój ulubiony

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2 awokado
40 g kakao
3 łyżki syropu z agawy
60 ml mleka kokosowego lub innego mleka
1 laska wanilii
40 g orzechów laskowych
Przybory
1 Mikser

Informacje żywieniowe

672 Kalorie
35 g Węglowodany
53 g Tłuszcze
8 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Prażenie orzechów laskowych

Grubo posiekaj orzechy laskowe i praż je na patelni na średnim ogniu przez około 5 minut bez dodawania tłuszczu, aż zaczną wydzielać orzechowy zapach i lekko się zarumienią.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotowanie składników

Awokado przekrój na pół, wypestkuj i wydrąż miąższ (najlepiej łyżką). Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyskrob miąższ tępą stroną noża.
Oznacz jako zakończone
3.

Mus czekoladowy z awokado

Umieść awokado, wanilię, mleko kokosowe, syrop z agawy i kakao w blenderze i mieszaj, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję. Rozdziel do miseczek i posyp orzechami laskowymi.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF