Cytrynowy kurczak

Cytrynowy kurczak z piekarnika to proste danie, które zamiast ciebie w większości wykonuje piekarnik Mimo to mięso jest delikatne, a przy tym uzyskuje się aromatyczny sos. Wypróbuj nasz przepis i ciesz się soczystym cytrynowym kurczakiem Danie, które z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
800 g kawałków kurczaka według własnego uznania, np. udka, podudzia, skrzydełka. Gotowych do przyrządzenia
3 ekologiczne cytryny
600 g pomidorów
3gałązki tymianku
3gałązki rozmarynu
12 szalotek
3 łyżki oliwy z oliwek
100 ml bulionu warzywnego
100 ml białego wina
2łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
Przybory
Naczynie żaroodporne lub patelnia żaroodporna

Informacje żywieniowe

575 Kalorie
10 g Węglowodany
33 g Tłuszcze
53 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie kurczaka

Opłucz kawałki kurczaka, osusz i natrzyj oliwą z oliwek Dopraw solą, pieprzem i papryką.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotowanie składników

Umyj i pokrój pomidory. Szalotki obierz i pokrój w ćwiartki. Umyj i osusz zioła. Wyciśnij sok z cytryny. Resztę cytryn pokrój w ósemki.
Oznacz jako zakończone
3.

Piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 200 °C grzanie górne/dolne.
Oznacz jako zakończone
4.

Pieczenie kurczaka

W głębokiej blasze do pieczenia lub dużym naczyniu żaroodpornym umieść kawałki kurczaka, pomidory, szalotki i zioła. Połącz bulion warzywny, wino i sok z cytryny i polej kurczaka. Piecz przez 50 minut, od czasu do czasu łyżką sosu skropić kurczaka. Wyjmij kurczaka, aby go podać. Przetrzyj sos przez sito. Do kurczaka dodaj szalotki i pomidory, w razie potrzeby zagęść sos.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
Sos można zebrać po upieczeniu i zagęścić go odrobiną skrobi kukurydzianej. Będzie idealnie komponował się z kurczakiem. Po dodaniu ziemniaków i odrobiny warzyw będziesz miał prawdziwą ucztę.
 Zapisz jako PDF