Domowe musli

Czy granola jest nieodłącznym elementem Twojego zdrowego śniadania? Dobry wybór! Najchętniej robimy własne, domowe. Zawsze będziesz dokładnie wiedzieć, co w nim jest, możesz użyć wszystkich swoich ulubionych składników i upiec go tak chrupiącego, jak lubisz najbardziej. Dzisiaj do naszego chrupiącego musli dodajemy orzechy laskowe, włoskie, migdały, płatki owsiane i kilka innych składników. Ale nie zapominaj: możesz być kreatywny! Czy to więcej orzechów, nasion, suszonych owoców czy innego rodzaju słodkości, zawsze możesz dostosować swoją granolę, aby była jak najsmaczniejsza. Podstawowy przepis pozostaje prosty i zawsze taki sam. Dlatego zaopatrz się w chrupiące składniki i przygotuj domową granolę na następne śniadanie.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
150 g płatków owsianych
3łyżki mielonego siemienia lnianego
30 g orzechów włoskich
30 g orzechów laskowych
30 g migdałów
2łyżki miodu wegańska alternatywa: syrop z agawy
2łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu opcjonalnie

Informacje żywieniowe

141 Kalorie
13 g Węglowodany
8 g Tłuszcze
4 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie składników

Orzechy włoskie, laskowe i migdały grubo posiekane. Mieszamy je z płatkami owsianymi i nasionami lnu.
Oznacz jako zakończone
2.

Rozgrzać piekarnik

Rozgrzać piekarnik do 180°C na górnym/dolnym grzaniu.
Oznacz jako zakończone
3.

Wymieszać granolę

Miód i olej kokosowy podgrzać na średnim ogniu i wymieszać. Dodać mieszankę orzechową i dobrze wymieszać. Rozkładamy wszystko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut, aż wszystko zrumieni się według własnego uznania. Od czasu do czasu przemieszać.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Dane żywieniowe są obliczane w przybliżeniu na podstawie wymienionych składników. Możliwe są odchyłki.
Szczelnie zapakowana i przechowywana w temperaturze pokojowej granola wytrzyma przez kilka tygodni.
 Zapisz jako PDF