Obazda

Obazda to bawarski klasyk, którego nie powinno zabraknąć na żadnym porządnym poczęstunku. Pasta serowa składa się głównie z camemberta. Należy dodać masło, cebulę i przyprawy. Wymieszaj wszystko razem a twoja domowa obazda jest gotowa. Nic dziwnego, że obazda oznacza w języku górnoniemieckim “mieszany”. Do obazdy (pisanej również jako Obatzter lub Obatzda) podaje się smacznego precla lub gruby kawałek chleba pszennego. Wprowadź na swój stół atmosferę Oktoberfestu oraz prawdziwy bawarski klimat i wypróbuj nasz przepis!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
200 g Camembert dojrzały
50 g masła
1/2 cebuli lub dymka
1łyżeczka kminku
1łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

294 Kalorie
2 g Węglowodany
27 g Tłuszcze
10 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Obierz i drobno posiekaj cebulę. Pozostawić masło, aby doszło do temperatury pokojowej. Pokrój camembert w kostkę.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj obazdę

Camembert wymieszaj z mieloną papryką oraz kminkiem i lekko rozgnieć. Najlepiej zrobić to za pomocą widelca. Stopniowo dodawać zmiękczone masło, aż powstanie kremowa pasta do smarowania. Dodajemy cebulę i doprawiamy pastę solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Niektórzy lubią dodać do obazdy dużą łyżkę serka śmietankowego dla dodatkowego kremowego posmaku. Przepis można sobie kreatywnie dostosować, również z innymi ziołami i przyprawami.
Dane żywieniowe są obliczane w przybliżeniu na podstawie wymienionych składników. Możliwe są odchyłki.
 Zapisz jako PDF