Lody z orzechów laskowych
Lody z orzechów laskowych to orzechowy klasyk, którego po prostu nie może zabraknąć w naszej ofercie kremowych lodów. Przepis jest szybki i łatwy w przygotowaniu, bardzo orzechowy i nabiera wyjątkowego charakteru dzięki syropowi karmelowemu. Czy to z gałką lodów waniliowych, czy w pysznym orzechowym shake’u, zdecydowanie powinieneś spróbować tych pysznych lodów.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
50 g orzechów laskowych | |
4 jajka | |
400 ml bitej śmietany | |
4łyżki syropu z orzechów laskowych | |
4łyżki syropu karmelowego | |
1szczypta soli |
Przybory
Maszyna do lodów |
Informacje żywieniowe
296
Kalorie
14 g
Węglowodany
24 g
Tłuszcze
6 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Upraż orzechy
Posiekaj orzechy laskowe tak drobno, jak lubisz i upraż je na patelni na średnim ogniu przez 10 minut bez dodawania oleju, aż staną się brązowe i poczujesz ich aromat.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotuj masę lodową
Oddziel jajka. Żółtka i syrop karmelowy ubić w kąpieli wodnej, aż będą spienione i kremowe. Wymieszaj z syropem z orzechów laskowych i orzechami laskowymi. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
3.
Wykończ masę lodową
Białka ubij z solą na sztywno. Osobno ubij bitą śmietanę na sztywno. Zmiksuj wszystkie składniki na kremową masę lodową.
Oznacz jako zakończone
4.
Zamroź lody
Umieść lody w maszynce do lodów i zamrażaj przez około 30 minut, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciesz się nim od razu lub przechowuj w szczelnym pojemniku w zamrażarce.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.