Brukselka z parmezanem

Brukselka z parmezanem jest obfita i delikatna w środku, idealnie chrupiąca na zewnątrz. I niespodzianka: ten przepis jest wegański! Wystarczy obtoczyć brukselki w wegańskim parmezanie i bułce tartej, dobrze doprawić i mamy świetny dodatek do dania! To świetny sposób, aby nadać niezbyt ulubionym warzywom nowy wymiar!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
500 g brukselki
50 g wegańskiego parmezanu
30 g bułki tartej
2łyżki oliwy z oliwek
1łyżeczka czosnku w proszku
1łyżka mielonej papryki
sól i pieprz do smaku
Przybory
Frytownica na gorące powietrze

Informacje żywieniowe

162 Kalorie
9 g Węglowodany
9 g Tłuszcze
9 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Brukselkę umyć i przekroić na pół wzdłuż.
Oznacz jako zakończone
2.

Wymieszaj

Wszystkie składniki umieścić w misce i dobrze wymieszać.
Oznacz jako zakończone
3.

Usmażyć brukselkę

Brukselkę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć na kratce i smażyć w temperaturze 200°C przez 20 minut.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jeśli nie masz frytkownicy, możesz przygotować brukselkę również w piekarniku.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF