Krzyże czekoladowe

Czekoladowe Krzyżyki to idealne połączenie chrupiących płatków kukurydzianych i rozpływającej się czekolady. Czy wiesz, że te pyszne słodkości możesz łatwo i tanio zrobić w domu? Najbardziej lubimy to robić z naszym GrandPrix. Czekolada szybko się w nim rozpuszcza i miesza ze wszystkimi składnikami na raz, bez bałaganu. Oczywiście można też zrobić domowe krzyżówki czekoladowe w crock pot. Tak czy inaczej, przepis jest super prosty i zazwyczaj wykorzystujemy go do wykorzystania resztek czekoladowych zajączków wielkanocnych lub jajek. Oprócz płatków kukurydzianych dodaj kilka płatków migdałowych. Można użyć innych orzechów lub innych składników według gustu.

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
200 g czekolady
50 g masła
60 g płatków migdałowych
100 g płatków kukurydzianych
Przybory
GrandPrix opcjonalnie

Informacje żywieniowe

73 Kalorie
6 g Węglowodany
5 g Tłuszcze
1 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Roztop czekoladę

Czekoladę przełóż do GrandPrix. Miksuj przez 5 sekund na prędkości 8, aby połamać czekoladę na kawałki. Dodać masło i podgrzewaj składniki przez 5 minut z prędkością 1 w temperaturze 40°C. Możesz też rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej, ciągle mieszając.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj czekoladowe crossy

Do GrandPrixa dodaj płatki kukurydziane i wiórki migdałowe. Blenduj przez 3 minuty z prędkością 2. Możesz też zmiksować składniki ręcznie.
Oznacz jako zakończone
3.

Kształtować krzyże

Używając dwóch łyżek stołowych, wyjmij część masy z formy i uformuj na papierze do pieczenia czekoladowe grona. Pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 2 godziny i ciesz się.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Z powyższych składników można zrobić około 30 crossów. Jedna porcja jest równoważna z jednym kawałkiem.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF

Dodaj komentarz