Hummus z buraków
Hummus buraczany to jeden z naszych ulubionych dipów. Dlaczego? Wygląda spektakularnie dzięki żywemu kolorowi, a owocowy, ziemisty akcent buraka szybko dodaje nowego twistu do klasycznego hummusu. Po prostu nie możemy się temu oprzeć. Hummus z buraków może być również stosowany jako smarowidło. Podany na bagietce z rukolą i pestkami granatu, jak na naszym zdjęciu, stanowi świetną przystawkę lub apetyt.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
150 g buraków wstępnie ugotowanych | |
250 g ciecierzycy z puszki | |
2 ząbki czosnku | |
1łyżka tahini | |
2łyżki soku z limonki | |
1łyżka kminku | |
2łyżki oliwy z oliwek | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
Mikser |
Informacje żywieniowe
85
Kalorie
7 g
Węglowodany
5 g
Tłuszcze
2 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj składniki
Czosnek obierz, ciecierzycę dokładnie opłukaj pod zimną wodą.
Oznacz jako zakończone
2.
Wymieszaj hummus
Zmiksuj wszystkie składniki na wysokich obrotach, aż powstanie kremowy hummus. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.