Hummus z buraków

Hummus buraczany to jeden z naszych ulubionych dipów. Dlaczego? Wygląda spektakularnie dzięki żywemu kolorowi, a owocowy, ziemisty akcent buraka szybko dodaje nowego twistu do klasycznego hummusu. Po prostu nie możemy się temu oprzeć. Hummus z buraków może być również stosowany jako smarowidło. Podany na bagietce z rukolą i pestkami granatu, jak na naszym zdjęciu, stanowi świetną przystawkę lub apetyt.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
150 g buraków wstępnie ugotowanych
250 g ciecierzycy z puszki
2 ząbki czosnku
1łyżka tahini
2łyżki soku z limonki
1łyżka kminku
2łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Przybory
Mikser

Informacje żywieniowe

85 Kalorie
7 g Węglowodany
5 g Tłuszcze
2 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Czosnek obierz, ciecierzycę dokładnie opłukaj pod zimną wodą.
Oznacz jako zakończone
2.

Wymieszaj hummus

Zmiksuj wszystkie składniki na wysokich obrotach, aż powstanie kremowy hummus. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF