Lody z orzechów laskowych

Lody z orzechów laskowych to orzechowy klasyk, którego po prostu nie może zabraknąć w naszej ofercie kremowych lodów. Przepis jest szybki i łatwy w przygotowaniu, bardzo orzechowy i nabiera wyjątkowego charakteru dzięki syropowi karmelowemu. Czy to z gałką lodów waniliowych, czy w pysznym orzechowym shake’u, zdecydowanie powinieneś spróbować tych pysznych lodów.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
50 g orzechów laskowych
4 jajka
400 ml bitej śmietany
4łyżki syropu z orzechów laskowych
4łyżki syropu karmelowego
1szczypta soli
Przybory
Maszyna do lodów

Informacje żywieniowe

296 Kalorie
14 g Węglowodany
24 g Tłuszcze
6 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Upraż orzechy

Posiekaj orzechy laskowe tak drobno, jak lubisz i upraż je na patelni na średnim ogniu przez 10 minut bez dodawania oleju, aż staną się brązowe i poczujesz ich aromat.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj masę lodową

Oddziel jajka. Żółtka i syrop karmelowy ubić w kąpieli wodnej, aż będą spienione i kremowe. Wymieszaj z syropem z orzechów laskowych i orzechami laskowymi. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
3.

Wykończ masę lodową

Białka ubij z solą na sztywno. Osobno ubij bitą śmietanę na sztywno. Zmiksuj wszystkie składniki na kremową masę lodową.
Oznacz jako zakończone
4.

Zamroź lody

Umieść lody w maszynce do lodów i zamrażaj przez około 30 minut, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciesz się nim od razu lub przechowuj w szczelnym pojemniku w zamrażarce.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF