Sernik z owocami leśnymi

Sernik jagodowy to kolejna forma kremowego, słodkiego ciasta, którego po prostu nie możemy się nasycić. Połączenie klasycznego sernika z herbatnikowym spodem i owocami jest nie do przeoczenia. A przecież przepis jest niesamowicie prosty. Upiec sernik, w międzyczasie ugotować jagody, wszystko razem wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Brzmi jak odpowiedni przepis na Twoje kolejne ciasto? Wyciągnij więc miskę do mieszania i zacznij piec!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
125 g herbatników maślanych
80 g masła
50 g cukru
Na torcie
900 g serka śmietankowego
250 g śmietany do gotowania
250 ml bitej śmietany
6 jaj
300 g cukru
1 cytryna
1łyżka ekstraktu z wanilii
2łyżki stołowe mąki
Na polewę jagodową
600 g dowolnych jagód świeżych lub mrożonych
3łyżki mąki kukurydzianej
Pomoce
Blacha do pieczenia 24 cm
Robot kuchenny opcjonalnie
Mikser opcjonalnie
Drobne sitko

Informacje żywieniowe

608 Kalorie
47 g Węglowodany
41 g Tłuszcze
10 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Tło

Herbatniki maślane pokruszyć w blenderze (lub w woreczku do zamrażarki z tłuczkiem). Roztop masło i dodaj je do herbatników wraz z cukrem. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, umieść w niej masę herbatnikową i dobrze ją dociśnij. Ostudzić.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj piekarnik

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C góra/dół.
Oznacz jako zakończone
3.

Na ciasto

Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Zmiksować z pozostałymi składnikami w robocie kuchennym lub ręcznie do uzyskania gładkiej konsystencji.
Oznacz jako zakończone
4.

Upiec ciasto

Wylej nadzienie na spód z herbatników i piecz ciasto przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz przez 1 godzinę. Pozwól ciastu ostygnąć.
Oznacz jako zakończone
5.

Na polewę jagodową

W razie potrzeby oczyść jagody. W rondlu gotuj je w wodzie na średnim ogniu, aż wszystkie owoce będą miękkie. Masę przecedź przez drobne sito. Skrobię rozpuść w 2 łyżkach wody i dodaj do masy jagodowej. Złóż pozostałe jagody i polać wszystko na ciasto. Pozostaw do schłodzenia w lodówce, aż lukier zastygnie.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

To od Ciebie zależy, jakich jagód użyjesz do ciasta. Maliny, czereśnie czy truskawki? Albo zróżnicowana mieszanka!?
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF