Lody kokosowe

Lody kokosowe odświeżą Twoje lato! Czy to samodzielnie, czy z lodami owocowymi, czy też w połączeniu z czekoladą jako sundae pełne rozkoszy: te lody to po prostu absolutny letni komfort. Wykonanie tych lodów jest bardzo proste! Wyciągnij swoją maszynę do robienia lodów i spróbuj od razu!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
250 ml mleka kokosoweg
250 ml bitej śmietany
100 ml mleka
4 żółtka
100 g cukru
4łyżki płatków kokosowych
Przybory
Maszyna do lodów

Informacje żywieniowe

268 Kalorie
16 g Węglowodany
21 g Tłuszcze
4 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj mieszankę lodów

Laskę wanilii przetnij wzdłuż i zeskrob miąższ. Strąk wanilii, mleczko kokosowe, mleko i śmietankę doprowadź do wrzenia. Zdejmij garnek z ognia.
Oznacz jako zakończone
2.

Ubij żółtka

Ubij żółtka i cukier do uzyskania piany, dodaj do mieszanki mlecznej i podgrzewaj do uzyskania kremowej konsystencji (nie może się zagotować).
Oznacz jako zakończone
3.

Zamroź lody

Umieść mieszankę lodów w maszynce do lodów i zamrażaj przez około 30 minut, aż mieszanina stwardnieje. Jeśli lubisz lekko chrupiące lody, dodaj do lodziarki płatki kokosowe na ostatnie 5 minut. Ciesz się nim od razu lub przechowuj w szczelnym pojemniku w zamrażarce.
Oznacz jako zakończone
 Zapisz jako PDF