Lody kokosowe
Lody kokosowe odświeżą Twoje lato! Czy to samodzielnie, czy z lodami owocowymi, czy też w połączeniu z czekoladą jako sundae pełne rozkoszy: te lody to po prostu absolutny letni komfort. Wykonanie tych lodów jest bardzo proste! Wyciągnij swoją maszynę do robienia lodów i spróbuj od razu!
Brak recenzji
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
250 ml mleka kokosoweg | |
250 ml bitej śmietany | |
100 ml mleka | |
4 żółtka | |
100 g cukru | |
4łyżki płatków kokosowych |
Przybory
Maszyna do lodów |
Informacje żywieniowe
268
Kalorie
16 g
Węglowodany
21 g
Tłuszcze
4 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj mieszankę lodów
Laskę wanilii przetnij wzdłuż i zeskrob miąższ. Strąk wanilii, mleczko kokosowe, mleko i śmietankę doprowadź do wrzenia. Zdejmij garnek z ognia.
Oznacz jako zakończone
2.
Ubij żółtka
Ubij żółtka i cukier do uzyskania piany, dodaj do mieszanki mlecznej i podgrzewaj do uzyskania kremowej konsystencji (nie może się zagotować).
Oznacz jako zakończone
3.
Zamroź lody
Umieść mieszankę lodów w maszynce do lodów i zamrażaj przez około 30 minut, aż mieszanina stwardnieje. Jeśli lubisz lekko chrupiące lody, dodaj do lodziarki płatki kokosowe na ostatnie 5 minut. Ciesz się nim od razu lub przechowuj w szczelnym pojemniku w zamrażarce.
Oznacz jako zakończone
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.