Lody z herbatnikami
Lody z herbatnikami: to bardzo prosty, smaczny, chrupiący i kremowy wegański przepis. Jesteśmy pewni, że nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć. A dobre jest to, że do lodów można dodać właśnie te ciasteczka, które najbardziej lubimy. Jeśli chcesz zachować wegański charakter przepisu, oczywiście powinieneś wziąć to pod uwagę przy wyborze. Praktyczne jest to, że warto wiedzieć: Wiele ciastek jest domyślnie wegańskich. Są to m.in. ciastka Oreo, klasyczne ciastka maślane, Manner Schnitten i Lotus Biscoff. Wszystkie one sprawią, że Twoje lody będą czymś wyjątkowym i nadadzą im za każdym razem inny smak. Wypróbuj je wszystkie i znajdź swój ulubiony!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
200 ml mleka sojowego | |
300 ml mleka kokosowego | |
120 g cukru | |
0,5 g gumy karobowej | |
0,5 g gumy guar | |
4 wegańskie herbatniki według uznania | |
1szczypta soli |
Przybory
Maszyna do lodów |
Informacje żywieniowe
179
Kalorie
20 g
Węglowodany
10 g
Tłuszcze
2 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie masy lodowej
Połączyć wszystkie składniki oprócz herbatników i mieszać do rozpuszczenia cukru.
Oznacz jako zakończone
2.
Zamroź lody
Umieść masę lodową w maszynce do lodów i zamrażaj przez około 30 minut, aż osiągniesz pożądaną konsystencję. W ciągu ostatnich 5 minut pokrusz ciasteczka do lodziarki i pozwól im wymieszać się z lodami. Ciesz się nim od razu lub przechowuj w szczelnym pojemniku w zamrażarce.
Oznacz jako zakończone