Ziemniaczana zupa curry

Zupa ziemniaczana curry to dla nas obfita i nieco inna rozkosz. Niezależnie od tego, czy lubisz zupę ziemniaczaną jako gulasz, czy jako zwykłą zupę krem: ta wariacja nadaje jej nowy wymiar. Curry i imbir dbają o intensywny smak orientu. Dzięki mleku kokosowemu staje się niewypowiedzianie kremowa i naprawdę smaczna. Kolejna zaleta: zupa jest super szybka w gotowaniu. Jeśli masz nasz robot kuchenny GrandPrix, to jest to jeszcze łatwiejsze!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
500 g ziemniaków woskowych
250 ml wywaru warzywnego
200 ml mleka kokosowego
2 cebule
1 ząbek czosnku
20 g świeżego imbiru
3łyżki curry w proszku
sól i pieprz do smaku
Przybory
GrandPrix opcjonalnie
lub blender zanurzeniowy

Informacje żywieniowe

284 Kalorie
32 g Węglowodany
13 g Tłuszcze
6 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Obierz i grubo posiekaj czosnek, cebulę i imbir. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
Oznacz jako zakończone
2.

Ugotuj warzywa

Umieść ziemniaki, czosnek, cebulę, imbir i wywar warzywny w garnku GrandPrix. Ustaw na 100 °C i mieszaj z prędkością 2. Gdy zupa zacznie wrzeć, zmniejsz temperaturę do 60 °C i gotuj, aż ziemniaki będą gotowe. Ewentualnie ugotować wszystko w garnku.
Oznacz jako zakończone
3.

Przecier z zupy

Do zupy dodajemy curry w proszku i miksujemy w GrandPrixie na prędkości 10 przez około 30 sekund do uzyskania puree. Ewentualnie można przecierać blenderem ręcznym w rondlu.
Oznacz jako zakończone
4.

Doprawić zupę

Dodać mleko kokosowe, sól i pieprz. Blenduj zupę przez 1 minutę z prędkością 5. Ewentualnie zblendować zupę w rondlu. Dopraw do smaku i od razu się delektować.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF