Ziemniaczana zupa curry
Zupa ziemniaczana curry to dla nas obfita i nieco inna rozkosz. Niezależnie od tego, czy lubisz zupę ziemniaczaną jako gulasz, czy jako zwykłą zupę krem: ta wariacja nadaje jej nowy wymiar. Curry i imbir dbają o intensywny smak orientu. Dzięki mleku kokosowemu staje się niewypowiedzianie kremowa i naprawdę smaczna. Kolejna zaleta: zupa jest super szybka w gotowaniu. Jeśli masz nasz robot kuchenny GrandPrix, to jest to jeszcze łatwiejsze!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
500 g ziemniaków woskowych | |
250 ml wywaru warzywnego | |
200 ml mleka kokosowego | |
2 cebule | |
1 ząbek czosnku | |
20 g świeżego imbiru | |
3łyżki curry w proszku | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
GrandPrix opcjonalnie | |
lub blender zanurzeniowy |
Informacje żywieniowe
284
Kalorie
32 g
Węglowodany
13 g
Tłuszcze
6 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj składniki
Obierz i grubo posiekaj czosnek, cebulę i imbir. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
Oznacz jako zakończone
2.
Ugotuj warzywa
Umieść ziemniaki, czosnek, cebulę, imbir i wywar warzywny w garnku GrandPrix. Ustaw na 100 °C i mieszaj z prędkością 2. Gdy zupa zacznie wrzeć, zmniejsz temperaturę do 60 °C i gotuj, aż ziemniaki będą gotowe. Ewentualnie ugotować wszystko w garnku.
Oznacz jako zakończone
3.
Przecier z zupy
Do zupy dodajemy curry w proszku i miksujemy w GrandPrixie na prędkości 10 przez około 30 sekund do uzyskania puree. Ewentualnie można przecierać blenderem ręcznym w rondlu.
Oznacz jako zakończone
4.
Doprawić zupę
Dodać mleko kokosowe, sól i pieprz. Blenduj zupę przez 1 minutę z prędkością 5. Ewentualnie zblendować zupę w rondlu. Dopraw do smaku i od razu się delektować.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.