Sałatka grecka

Sałatka grecka z kremowym serem feta, oliwkami i cebulą. Takie połączenie to prawdziwy klasyk wśród sałatek. Nie należy go lekceważyć! Dlatego przygotowaliśmy dla Was ten szybki i łatwy przepis z naszą równie łatwą polewą. Spakuj go do pracy, przekąśnij go tylko dlatego, że tak się stało, lub użyj go jako przystawki lub dania dodatkowego na kolacji o greckiej tematyce. Od razu wiemy, który utwór będzie grany jako pierwszy. Możemy tylko dodać: greckie wino…

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1główka Lollo Bianco lub innej sałaty liściastej
200 g pomidorków koktajlowych
200 g czarnych oliwek z pestkami
1 czerwona cebula
200 g sera feta
1/2 ogórka
1 cytryna
2łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

389 Kalorie
7 g Węglowodany
35 g Tłuszcze
11 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Umyj pomidory, ogórki i sałatę. Obierz cebulę i osusz oliwki. Pokrój sałatę na kawałki. Ogórek kroimy na pół wzdłuż, a następnie w cienkie plasterki. Pomidory przekrój na pół. Cebulę przepołowić i pokroić w cienkie paski.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj dressing

Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Mieszamy z oliwą, solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
3.

Ułóż sałatkę

Wszystkie składniki umieść w salaterce. Polej dressingiem i smacznego.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF