Sałatka grecka
Sałatka grecka z kremowym serem feta, oliwkami i cebulą. Takie połączenie to prawdziwy klasyk wśród sałatek. Nie należy go lekceważyć! Dlatego przygotowaliśmy dla Was ten szybki i łatwy przepis z naszą równie łatwą polewą. Spakuj go do pracy, przekąśnij go tylko dlatego, że tak się stało, lub użyj go jako przystawki lub dania dodatkowego na kolacji o greckiej tematyce. Od razu wiemy, który utwór będzie grany jako pierwszy. Możemy tylko dodać: greckie wino…
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1główka Lollo Bianco lub innej sałaty liściastej | |
200 g pomidorków koktajlowych | |
200 g czarnych oliwek z pestkami | |
1 czerwona cebula | |
200 g sera feta | |
1/2 ogórka | |
1 cytryna | |
2łyżki oliwy z oliwek | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
389
Kalorie
7 g
Węglowodany
35 g
Tłuszcze
11 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj składniki
Umyj pomidory, ogórki i sałatę. Obierz cebulę i osusz oliwki. Pokrój sałatę na kawałki. Ogórek kroimy na pół wzdłuż, a następnie w cienkie plasterki. Pomidory przekrój na pół. Cebulę przepołowić i pokroić w cienkie paski.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotuj dressing
Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Mieszamy z oliwą, solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
3.
Ułóż sałatkę
Wszystkie składniki umieść w salaterce. Polej dressingiem i smacznego.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.