Zajączki wielkanocne

Nasze wielkanocne zajączki wykonane z ciasta drożdżowego wyglądają bardzo efektownie. Co więcej, ich produkcja jest naprawdę prosta. Mamy dla Was poradnik jak krok po kroku przygotować je w domu. Niezależnie od tego, czy dasz je w prezencie, postawisz na stole podczas wielkanocnego śniadania, czy też rozjaśnisz nimi swoją codzienność – z tymi małymi cukierniczymi przysmakami na pewno się nie pomylisz. Nasza rada: Jeśli pieczesz bułeczki na zakwasie dla dzieci, możesz łatwo namalować twarze na króliczkach, używając farby cukierniczej.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
500 g mąki typ 405
10 g drożdży
50 g cukru
1szczypta soli
5 jaj
35 g masła
100 g dżemu malinowego bez pestek
Do tarcia
1 żółtko
2łyżki mleka
Pomoce
Robot kuchenny opcjonalnie

Informacje żywieniowe

178 Kalorie
29 g Węglowodany
4 g Tłuszcze
5 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie ciasta

Wymieszaj drożdże, wodę i 1 łyżkę cukru, przykryj i pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Oznacz jako zakończone
2.

Zagnieć ciasto

W misce robota kuchennego umieść mąkę, pozostały cukier i sól. Dodaj mieszankę drożdżową i wyrób na prędkości 2 robota kuchennego (około 5 minut) lub ręcznie (około 10 minut).
Oznacz jako zakończone
3.

Wykończ ciasto

Dodaj jajka, zmiękczone masło i dalej wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto. W razie potrzeby ponownie zagnieć ręcznie, przykryj miskę i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Oznacz jako zakończone
4.

Rozwałkuj ciasto

Ciasto podziel na 16 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na owalny kształt, posmarować cienką warstwą dżemu, zwinąć wzdłuż.
Oznacz jako zakończone
5.

Rozgrzać piekarnik

Przygotuj piekarnik Rozgrzej piekarnik do 180°C z grzałką górną i dolną.
Oznacz jako zakończone
6.

Pieczenie wielkanocnych króliczków z ciasta drożdżowego

Jajko i mleko ubij razem, posmaruj nim zajączki wielkanocne i piec około 20 minut. Udekoruj według swojej wyobraźni.
Oznacz jako zakończone
7.

Nadaj kształt króliczkom wielkanocnym

Złóż raz na środku i odetnij zamknięty koniec nożem ok. 5 cm. Powstałe "uszy" uformuj na zewnątrz, tak aby widoczne były warstwy dżemu. Ułóż każdego zajączka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF