Zajączki wielkanocne
bardzo łatwe
Nasze wielkanocne zajączki wykonane z ciasta drożdżowego wyglądają bardzo efektownie. Co więcej, ich produkcja jest naprawdę prosta. Mamy dla Was poradnik jak krok po kroku przygotować je w domu. Niezależnie od tego, czy dasz je w prezencie, postawisz na stole podczas wielkanocnego śniadania, czy też rozjaśnisz nimi swoją codzienność – z tymi małymi cukierniczymi przysmakami na pewno się nie pomylisz. Nasza rada: Jeśli pieczesz bułeczki na zakwasie dla dzieci, możesz łatwo namalować twarze na króliczkach, używając farby cukierniczej.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
500 g mąki typ 405 | |
10 g drożdży | |
50 g cukru | |
1szczypta soli | |
5 jaj | |
35 g masła | |
100 g dżemu malinowego bez pestek |
Do tarcia
1 żółtko | |
2łyżki mleka |
Pomoce
Robot kuchenny opcjonalnie |
Informacje żywieniowe
178
Kalorie
29 g
Węglowodany
4 g
Tłuszcze
5 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie ciasta
Wymieszaj drożdże, wodę i 1 łyżkę cukru, przykryj i pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Oznacz jako zakończone
2.
Zagnieć ciasto
W misce robota kuchennego umieść mąkę, pozostały cukier i sól. Dodaj mieszankę drożdżową i wyrób na prędkości 2 robota kuchennego (około 5 minut) lub ręcznie (około 10 minut).
Oznacz jako zakończone
3.
Wykończ ciasto
Dodaj jajka, zmiękczone masło i dalej wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto. W razie potrzeby ponownie zagnieć ręcznie, przykryj miskę i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Oznacz jako zakończone
4.
Rozwałkuj ciasto
Ciasto podziel na 16 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na owalny kształt, posmarować cienką warstwą dżemu, zwinąć wzdłuż.
Oznacz jako zakończone
5.
Rozgrzać piekarnik
Przygotuj piekarnik Rozgrzej piekarnik do 180°C z grzałką górną i dolną.
Oznacz jako zakończone
6.
Pieczenie wielkanocnych króliczków z ciasta drożdżowego
Jajko i mleko ubij razem, posmaruj nim zajączki wielkanocne i piec około 20 minut. Udekoruj według swojej wyobraźni.
Oznacz jako zakończone
7.
Nadaj kształt króliczkom wielkanocnym
Złóż raz na środku i odetnij zamknięty koniec nożem ok. 5 cm. Powstałe "uszy" uformuj na zewnątrz, tak aby widoczne były warstwy dżemu. Ułóż każdego zajączka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.