Ciasto śliwkowe z kruszonką
Nigdy nie wyjmuj ciasta ze śliwkami z kruszonką z formy. Zawsze podawaj go wprost, tak jak go upiekłaś. Jest to przysmak, którego nigdy nie ma za dużo. Tym samym, jeśli zdecydujesz się odłożyć część ciasta na bok, z pewnością będzie Ci go brakowało. Dlatego nie należy go piec w małych ilościach. Kupuj śliwki na kilogramy i wykorzystaj je wszystkie. Ulepszyliśmy nieco ten klasyk, dodając do kruszonki mielone migdały. Orzechowy smak idealnie pasuje do tego jesiennego klasyka!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1 kg śliwek | |
250 g masła | |
200 g cukru | |
1opakowanie cukru waniliowego | |
5 jaj | |
360 g mąki | |
3łyżeczki proszku do pieczenia | |
1szczypta soli |
Na kruszonkę
200 g cukru | |
250 g mąki | |
100 g mielonych migdałów | |
200 g masła | |
2łyżeczki cynamonu |
Pomoce
Robot kuchenny opcjonalnie | |
lub blender ręczny |
Informacje żywieniowe
426
Kalorie
48 g
Węglowodany
23 g
Tłuszcze
6 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie śliwek
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki.
Oznacz jako zakończone
2.
Wymieszać ciasto
Pozwól masłu ostygnąć do temperatury pokojowej. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w robocie kuchennym lub za pomocą miksera do uzyskania gładkiej konsystencji i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć śliwki.
Oznacz jako zakończone
3.
Rozgrzej piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 180°C z grzałką góra/dół.
Oznacz jako zakończone
4.
Kruszonka
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać ręcznie i rozłożyć masę na śliwkach. Piecz ciasto przez około 40 minut.
Oznacz jako zakończone