Mleko słoneczne

Mleko słonecznikowe, czyli mleko z nasion słonecznika, jest doskonałą alternatywą dla konwencjonalnego mleka krowiego. Jest kremowe, smaczne i tanie w porównaniu z innymi mlekami orzechowymi. Mleko słonecznikowe to również dobre rozwiązanie dla Ciebie, jeśli masz alergię na orzechy. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E jest bogate w antyoksydanty. Mleko słonecznikowe aromatyzujemy wanilią i syropem klonowym. Dzięki temu nadaje się zarówno do picia, jak i do kaszki na śniadanie. Oczywiście nie trzeba aromatyzować mleka, to zależy od Ciebie.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
55 g nieprażonych łuskanych nasion słonecznika
1szczypta soli morskiej
2łyżeczki syropu klonowego
1łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przybory
Urządzenie do produkcji mleka

Informacje żywieniowe

128 Kalorie
7 g Węglowodany
9 g Tłuszcze
4 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj urządzenie do mleka roślinnego

Napełnij zbiornik na wodę filtrowaną wodą. Wszystkie składniki umieścić w misce miksera.
Oznacz jako zakończone
2.

Nastawić urządzenie do wytwarzania mleka orzechowego

Nacisnąć wyłącznik, za pomocą przycisku "Select" wybrać program orzechowy. Naciskać przycisk wyboru pojemności, aż osiągniesz objętość 600 ml. Naciśnij przycisk "Start". Po 17 minutach lub po sygnale dźwiękowym mleko jest przygotowane. Można go wypić od razu. Resztę przelej do szczelnie zamykanej butelki i przechowuj w lodówce.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jedna porcja odpowiada około 200 ml mleka słonecznikowego. Z przepisu można więc zrobić 3 porcje.
Gdy mleko orzechowe będzie gotowe, można wyjąć pojemnik za uchwyt (uwaga, jest gorący!). Następnie urządzenie automatycznie się wyczyści.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF