Ciasto śliwkowe z kruszonką

Nigdy nie wyjmuj ciasta ze śliwkami z kruszonką z formy. Zawsze podawaj go wprost, tak jak go upiekłaś. Jest to przysmak, którego nigdy nie ma za dużo. Tym samym, jeśli zdecydujesz się odłożyć część ciasta na bok, z pewnością będzie Ci go brakowało. Dlatego nie należy go piec w małych ilościach. Kupuj śliwki na kilogramy i wykorzystaj je wszystkie. Ulepszyliśmy nieco ten klasyk, dodając do kruszonki mielone migdały. Orzechowy smak idealnie pasuje do tego jesiennego klasyka!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1 kg śliwek
250 g masła
200 g cukru
1opakowanie cukru waniliowego
5 jaj
360 g mąki
3łyżeczki proszku do pieczenia
1szczypta soli
Na kruszonkę
200 g cukru
250 g mąki
100 g mielonych migdałów
200 g masła
2łyżeczki cynamonu
Pomoce
Robot kuchenny opcjonalnie
lub blender ręczny

Informacje żywieniowe

426 Kalorie
48 g Węglowodany
23 g Tłuszcze
6 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie śliwek

Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki.
Oznacz jako zakończone
2.

Wymieszać ciasto

Pozwól masłu ostygnąć do temperatury pokojowej. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w robocie kuchennym lub za pomocą miksera do uzyskania gładkiej konsystencji i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć śliwki.
Oznacz jako zakończone
3.

Rozgrzej piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 180°C z grzałką góra/dół.
Oznacz jako zakończone
4.

Kruszonka

Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać ręcznie i rozłożyć masę na śliwkach. Piecz ciasto przez około 40 minut.
Oznacz jako zakończone
 Zapisz jako PDF