Domowe gnocchi

Produkcja domowych gnocchi to ręczna praca. Jednak gdy usiądziesz nad talerzem pysznego jedzenia, powiesz sobie, że było warto. Gwarantujemy to. Co więcej, domowe gnocchi wynagradza nie tylko wyśmienitym smakiem, ale także tym, jak bardzo jest w rzeczywistości proste. Do przygotowania potrzebuje 3 – 4 składniki, które zazwyczaj masz w swojej spiżarni. Ziemniaki, mąka, jajka, można też użyć odrobiny skrobi. To wszystko, czego potrzebujesz do tego klasycznego, pysznego posiłku.
Do uformowania typowych gnocchi wystarczy widelec. Jednak miłośnik kuchni włoskiej będzie wiedział, że można też kupić specjalne drewniane deski z rowkami, które uformują ciasto do pożądanego kształtu, niczym włoski kucharz. Przy okazji nie bój się wypełnić ciasta. Ser, słodkie ziemniaki, a nawet dynia. Twoja wyobraźnia nie zna granic.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1 kg mącznych ziemniaków
250 g mąki plus do zagniatania i wałkowania
1 jajko
1łyżka skrobi ziemniaczanej
2łyżki gałki muszkatołowej opcjonalnie
sól i pieprz do smaku
Przybory
Obieraczka do ziemniaków lub tarka do ziemniaków
Deska do gnocchi opcjonalnie

Informacje żywieniowe

289 Kalorie
58 g Węglowodany
1 g Tłuszcze
8 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Ugotować ziemniaki

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut, aż będą miękkie. Rozgnieść lub zetrzeć na tarce ziemniaki i pozostaw do ostygnięcia (upewnij się, że są naprawdę delikatnie utarte).
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować ciasto

Do ziemniaków dodać mąkę i jajko i wymieszać na zwarte ciasto.
Oznacz jako zakończone
3.

Uformować gnocchi

Podziel ciasto na 10 - 15 g porcji i uformuj je w kulki za pomocą oprószonych mąką dłoni. Każdą kulkę umieść na widelcu i delikatnie przepchnij ją kciukiem przez zęby widelca (wymaga to pewnej wprawy).
Oznacz jako zakończone
4.

Ugotować gnocchi

Gotuj gnocchi we wrzącej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Następnie wykonaj je zgodnie z potrzebami.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF