Nuggetsy tofu z frytownicy na gorące powietrze

Nuggetsy z tofu to nasza najpopularniejsza wegańska przekąska. W naszej wersji są lekko pikantne, super chrupiące i przyjemnie kremowe w środku. Lubimy je podawać z dipem cebulowym. Dla miłośników pikanterii idealnym rozwiązaniem jest podanie nuggetsów z tofu z sosem Sriracha. Smażymy ten przysmak we frytkownicy na gorące powietrze. Wystarczy spryskać je odrobiną oleju, efekt będzie znacznie zdrowszy niż ze zwykłej frytkownicy. Przepis, który jest pełen zalet! Na co jeszcze czekasz?

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
400 g tofu
100 g mąki
150 g sosu Sriracha lub innego wegańskiego sosu
1łyżka wody
1łyżka mąki kukurydzianej
1łyżeczka chili w proszku
1łyżeczka curry w proszku
1łyżeczka czosnku w proszku
1łyżeczka mielonej papryki
50 g mąki panko lub bułki tartej
50 g płatków kukurydzianych
3łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
Przybory
Frytownica na gorące powietrze

Informacje żywieniowe

72 Kalorie
9 g Węglowodany
3 g Tłuszcze
3 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować tofu

Osusz tofu i pokrój na pożądaną wielkość. Przełóż na patelnię frytownicy wyłożoną papierem do pieczenia i smaż w temperaturze 200°C przez 10 minut. W tym czasie obróć je raz.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować potrójną panierkę

Wypełnić mąką głęboki talerz. Na drugim talerzu wymieszaj Srirachę ze skrobią, wodą, chili, czosnkiem i mieloną papryką. W torebce do zamrażania lekko pokruszyć płatki kukurydziane z mąką panko i wsypać je do trzeciego głębokiego talerza.
Oznacz jako zakończone
3.

Opanierować nuggetsy

Obtocz kawałki tofu w mące, w mieszance Sriracha oraz w mieszance płatków kukurydzianych.
Oznacz jako zakończone
4.

Smażymy!

Umieść powlekane nuggetsy tofu na patelni frytownicy na gorące powietrze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj lub spryskaj olejem roślinnym i smaż w temperaturze 200°C przez 15 minut. Obróć nuggetsy, ponownie dodaj olej i smaż przez kolejne 15 minut. Smacznego!
Oznacz jako zakończone
 Zapisz jako PDF