Domowe masło migdałowe

Masło migdałowe jest naprawdę uniwersalne. Czy to do pieczenia, do musli lub owsianki, czy po prostu do pieczywa: masło migdałowe pasuje wszędzie. Czy wiesz, że nie musisz już go kupować w supermarkecie w nie zawsze przyjaznej cenie? Z łatwością można go zrobić samemu w domu. Wszystko czego potrzebujesz to migdały i naprawdę mocny mikser. My używamy robota kuchennego Klarstein GrandPrix – błyskawicznie rozmiksuje migdały. Chodźmy na to!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
400 g migdałów
2łyżeczki cynamonu opcjonalnie
2 łyżki syropu z agawy lub innego słodzika, opcjonalnie
Pomoce
GrandPrix lub inny wysokowydajny blender

Informacje żywieniowe

2609 Kalorie
40 g Węglowodany
224 g Tłuszcze
84 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Uprażyć migdały

Uprażyć migdały bez oleju na patelni na średnim ogniu przez około 5 minut, aż będą pachnące i lekko brązowe. Pozwól im ostygnąć.
Oznacz jako zakończone
2.

Migdały zmiksować na puree

Umieść migdały w GrandPrixie i miksuj w odstępach czasu na najwyższym ustawieniu. Na początku wystarczą krótkie odstępy 10-15 sekund. Pomiędzy przerwami wytrzyj masę ze ścian ściągaczką. Jeśli masa zacznie tworzyć pastę, można wydłużyć odstępy czasu (około 30-60 sekund).
Oznacz jako zakończone
3.

Zmiękczyć masło migdałowe

Gdy uzyskasz gładką i kremową masę (zajmuje to około 10-15 interwałów), możesz zmiękczyć ją syropem z agawy i cynamonem. Ponownie krótko wymieszać i cieszyć się nią!
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jeśli chcesz mieć jasne masło migdałowe, kup obrane migdały lub obierz je po uprażeniu. Wkładasz je w ręcznik kuchenny i osuszyć.
Masło migdałowe zachowa się w lodówce w szczelnym pojemniku przez dwa tygodnie.
Jedna porcja to cały pojemnik masła migdałowego.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF