Babeczki z dyni

Babeczki z dyni to jedna z naszych jesiennych atrakcji – i oczywiście na Halloween. Owocowe muffinki stają się absolutną atrakcją dla oka dzięki kremowemu, dyniowemu lukrowi. I oczywiście świetnie smakują. Przy okazji, czy wiesz, że do tego i wielu innych przepisów możesz łatwo przygotować puree z dyni? Wystarczy użyć trochę dyni, ugotować ją i zrobić puree. Gotowe! Jeśli więc zostało Ci trochę dyni Hokkaido lub piżmowej, nie wyrzucaj jej!

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
150 g mąki
100 g brązowego cukru
80 g puree z dyni kupionego lub domowego
2 jajka
120 ml oleju roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka wodorowęglanu sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1szczypta soli
Na lukier
50 g masła
75 g cukru pudru
1/4 łyżeczki cynamonu
100 g puree z dyni domowej roboty lub kupionej
Przybory
Robot kuchenny opcjonalnie
lub mikser ręczny
worek do wyciskania z dzióbkiem opcjonalnie
12 12 foremek do muffinek

Informacje żywieniowe

238 Kalorie
26 g Węglowodany
14 g Tłuszcze
2 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Na ciasto

Wymieszać wszystkie składniki na ciasto w robocie kuchennym lub za pomocą miksera ręcznego do uzyskania gładkiej masy.
Oznacz jako zakończone
2.

Rozgrzać piekarnik

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
3.

Upiec muffinki

Ciasto rozdzielić równomiernie do foremek na muffinki i piec przez ok. 25 minut. Przetestować pałeczkami i pozostawić do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
4.

Na lukier

Ubić masło w robocie kuchennym lub za pomocą miksera ręcznego do uzyskania puszystości. Dodać cukier puder, puree z dyni oraz cynamon i zmiksować na kremowy lukier.
Oznacz jako zakończone
5.

Udekorować babeczki

Umieścić lukier w woreczku do wyciskania z dzióbkiem i równomiernie rozprowadzić po babeczkach. Alternatywnie użyć szpatułki lub łyżki stołowej.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jeśli nie masz woreczka do wyciskania, użyj worka do zamrażarki i odetnij mały róg na dole. Teraz możesz udekorować swoje babeczki jak zawodowiec!
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF