Podpłomyki z ziemniakami
Podpłomyki z ziemniakami, ostrym serem górskim, słodkimi pomidorami i jabłkami. To połączenie, które od tej chwili na zawsze zapamiętasz. Bo ten niezwykły i pyszny podpłomyk jest idealny na jesień. Szybko zagnieć ciasto na ten klasyczny podpłomyk i przygotuj farsz. Specjalna atrakcja: Do tego podpłomyka użyliśmy czarnych pomidorów. Spróbuj jak smakuje!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
4porcje podpłomyka alternatywnie kupne ciasto na podpłomyk na 1 blachę | |
2 ziemniaki ok. 150 g każdy | |
200 g kwaśnej śmietany | |
2 czarne pomidory | |
100 g sera górskiego | |
1 jabłko | |
1gałązka tymianku | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
1 strug kuchenny |
Informacje żywieniowe
570
Kalorie
60 g
Szénhidrátokat
19 g
Tłuszcze
16 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Posmarować ciasto
Ciasto na podpłomyk rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować składniki
Umyj ziemniaki, pomidory i jabłko. Pokrój ziemniaki i pomidory w cienkie plasterki (upewnij się, że ziemniaki są bardzo cienkie, aby szybko się upiekły), usuń gniazdo nasienne z jabłka i pokrój w cienkie plasterki. Ser górski pokrój w plasterki. Umyj tymianek, otrząśnij do sucha, oskub listki z gałązki i grubo posiekaj.
Oznacz jako zakończone
3.
Rozgrzany piekarnik
Rozgrzej piekarnik do temperatury 250°C góra/dół.
Oznacz jako zakończone
4.
Rozprowadzaj składniki
Ciasto na podpłomyk posmaruj kwaśną śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Teraz wszystkie składniki równomiernie rozłóż na cieście.
Oznacz jako zakończone
5.
Piec Tarte Flambee
Zapiekaj podpłomyk przez ok. 15 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.