Brookies
Brookies to fuzja dwóch absolutnych klasyków: brownies i ciasteczek. Czy można sobie wyobrazić coś lepszego? My nie! Bo jeśli nie możesz (lub nie chcesz) zdecydować się między tymi dwoma legendami, po prostu wymieszaj oba ciasta, rozłóż je na blasze i masz wspaniały smakołyk, który prawdopodobnie zjesz jeszcze ciepły z blachy. Warto spróbować, prawda?
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
120 g zwykłej polewy czekoladowej | |
150 g masła | |
2 jajka | |
80 g cukru | |
80 g cukru brązowego | |
40 g mąki typ 405 | |
3łyżki kakao do pieczenia | |
1szczypta soli |
Do przygotowania ciastek
2 jajka | |
100 g masła | |
30 g cukru brązowego | |
50 g białego cukru | |
150 g mąki | |
1łyżeczka proszku do pieczenia | |
1łyżeczka ekstraktu z wanilii | |
50 g wiórków czekoladowych | |
1szczypta soli |
Pomoce
Naczynie do pieczenia ok. 25-35 cm | |
Robot kuchenny opcjonalnie | |
lub mikser ręczny |
Informacje żywieniowe
369
Kalorie
40 g
Węglowodany
22 g
Tłuszcze
3 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Roztop czekoladę
Masło i ciemną czekoladę do ciasteczek rozpuść w kąpieli wodnej.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotuj ciasto na brownies
Ubij jajka, sól, cukier i cukier brązowy w robocie kuchennym (lub za pomocą miksera ręcznego), aż do spienienia. Dodajemy mąkę i kakao i mieszamy. Wymieszaj również z masą czekoladową. Wszystko przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Oznacz jako zakończone
3.
Prozgrzej piekarnik
Przygotuj piekarnik na grzanie góra/dół na 180°C.
Oznacz jako zakończone
4.
Ciastko
Pozwól masłu ostygnąć do temperatury pokojowej. Wymieszaj masło, cukier, sól i wanilię. Dodaj jajko, mąkę i proszek do pieczenia i wyrób ciasto. Na koniec wymieszaj z kawałkami czekolady. Ciasteczka sprasuj na duże płaskie kawałki i ułóż na wierzchu ciasteczek.
Oznacz jako zakończone
5.
Upiecz brożki
Piecz brownies przez około 35 minut. Testuj pałeczkami.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.