Brookies

Brookies to fuzja dwóch absolutnych klasyków: brownies i ciasteczek. Czy można sobie wyobrazić coś lepszego? My nie! Bo jeśli nie możesz (lub nie chcesz) zdecydować się między tymi dwoma legendami, po prostu wymieszaj oba ciasta, rozłóż je na blasze i masz wspaniały smakołyk, który prawdopodobnie zjesz jeszcze ciepły z blachy. Warto spróbować, prawda?

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
120 g zwykłej polewy czekoladowej
150 g masła
2 jajka
80 g cukru
80 g cukru brązowego
40 g mąki typ 405
3łyżki kakao do pieczenia
1szczypta soli
Do przygotowania ciastek
2 jajka
100 g masła
30 g cukru brązowego
50 g białego cukru
150 g mąki
1łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 g wiórków czekoladowych
1szczypta soli
Pomoce
Naczynie do pieczenia ok. 25-35 cm
Robot kuchenny opcjonalnie
lub mikser ręczny

Informacje żywieniowe

369 Kalorie
40 g Węglowodany
22 g Tłuszcze
3 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Roztop czekoladę

Masło i ciemną czekoladę do ciasteczek rozpuść w kąpieli wodnej.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj ciasto na brownies

Ubij jajka, sól, cukier i cukier brązowy w robocie kuchennym (lub za pomocą miksera ręcznego), aż do spienienia. Dodajemy mąkę i kakao i mieszamy. Wymieszaj również z masą czekoladową. Wszystko przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Oznacz jako zakończone
3.

Prozgrzej piekarnik

Przygotuj piekarnik na grzanie góra/dół na 180°C.
Oznacz jako zakończone
4.

Ciastko

Pozwól masłu ostygnąć do temperatury pokojowej. Wymieszaj masło, cukier, sól i wanilię. Dodaj jajko, mąkę i proszek do pieczenia i wyrób ciasto. Na koniec wymieszaj z kawałkami czekolady. Ciasteczka sprasuj na duże płaskie kawałki i ułóż na wierzchu ciasteczek.
Oznacz jako zakończone
5.

Upiecz brożki

Piecz brownies przez około 35 minut. Testuj pałeczkami.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF