Burger z halloumi

Burger halloumi: Jest serowy, pikantny i wegetariański – po prostu idealny burger na kolejne grill-party. Aby dopełnić burgerową kreację, między połówkami bułki można umieścić także kilka plasterków grillowanych warzyw, a dokładnie cukinii i bakłażana. Starannie zamarynowany, z cebulą, sałatą i odpowiednimi sosami, wśród Twoich gości ten burger z pewnością powali na kolana nawet miłośników mięsa. Wypróbuj już teraz!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2 bułki burgerowe
4 liście sałaty
1/2 cebuli
2porcje sosu miodowo-musztardowego
2porcje majonezu
20 g masła
Na halloumi
400 g halloumi idealne są 2 kawałki po 200 g
1/2pęczka tymianku
1łyżka miodu
1 cytryna bio
3łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Na grillowane warzywa
1/2 cukinii
1/2 bakłażana
1 ząbek czosnku
1łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Pzybory
grill Możesz przygotować ten przepis z dowolnym rodzajem grilla. Lub opcjonalnie na patelni
tarka kuchenna

Informacje żywieniowe

893 Kalorie
23 g Węglowodany
68 g Tłuszcze
47 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Na halloumi

Pokrój ser halloumi na 2 równej grubości plastry. Umyj tymianek, otrząśnij do sucha i oskub listki z łodygi. Cytrynę umyj w gorącej wodzie, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wymieszaj ze sobą tymianek, skórkę i sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Marynuj halloumi przez co najmniej godzinę.
Oznacz jako zakończone
2.

Grillowane warzywa

Cukinię i bakłażana umyj i pokrój wzdłuż na bardzo cienkie plasterki. Obierz i drobno posiekaj czosnek, wymieszaj z oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Marynuj warzywa przez co najmniej 1 godzinę.
Oznacz jako zakończone
3.

Grill

Rozgrzej grill do średniego poziomu ciepła. Umieść warzywa i halloumi na grillu. Grilluj warzywa przez około 1 minutę z każdej strony, a halloumi przez około 3 minuty z każdej strony.
Oznacz jako zakończone
4.

Burger

Przekrój bułki do hamburgerów, posmaruj je masłem i połóż na grillu przeciętą stroną do dołu na ok. 1 minutę, aż staną się złotobrązowe. Sałatę umyj i porwij na kawałki wielkości kęsa, cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki.
Oznacz jako zakończone
5.

Obłożenie burgera

Dolną połowę bułki posmaruj majonezem. Obłóż sałatą, cebulą, cukinią, bakłażanem, halloumi i ponownie cukinią i bakłażanem. Górną połowę bułki posmaruj sosem miodowo-musztardowym i ułóż na burgerze.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF