Burger z halloumi
Burger halloumi: Jest serowy, pikantny i wegetariański – po prostu idealny burger na kolejne grill-party. Aby dopełnić burgerową kreację, między połówkami bułki można umieścić także kilka plasterków grillowanych warzyw, a dokładnie cukinii i bakłażana. Starannie zamarynowany, z cebulą, sałatą i odpowiednimi sosami, wśród Twoich gości ten burger z pewnością powali na kolana nawet miłośników mięsa. Wypróbuj już teraz!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2 bułki burgerowe | |
4 liście sałaty | |
1/2 cebuli | |
2porcje sosu miodowo-musztardowego | |
2porcje majonezu | |
20 g masła |
Na halloumi
400 g halloumi idealne są 2 kawałki po 200 g | |
1/2pęczka tymianku | |
1łyżka miodu | |
1 cytryna bio | |
3łyżki oliwy z oliwek | |
sól i pieprz do smaku |
Na grillowane warzywa
1/2 cukinii | |
1/2 bakłażana | |
1 ząbek czosnku | |
1łyżka oliwy z oliwek | |
sól i pieprz do smaku |
Pzybory
grill Możesz przygotować ten przepis z dowolnym rodzajem grilla. Lub opcjonalnie na patelni | |
tarka kuchenna |
Informacje żywieniowe
893
Kalorie
23 g
Węglowodany
68 g
Tłuszcze
47 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Na halloumi
Pokrój ser halloumi na 2 równej grubości plastry. Umyj tymianek, otrząśnij do sucha i oskub listki z łodygi. Cytrynę umyj w gorącej wodzie, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wymieszaj ze sobą tymianek, skórkę i sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Marynuj halloumi przez co najmniej godzinę.
Oznacz jako zakończone
2.
Grillowane warzywa
Cukinię i bakłażana umyj i pokrój wzdłuż na bardzo cienkie plasterki. Obierz i drobno posiekaj czosnek, wymieszaj z oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Marynuj warzywa przez co najmniej 1 godzinę.
Oznacz jako zakończone
3.
Grill
Rozgrzej grill do średniego poziomu ciepła. Umieść warzywa i halloumi na grillu. Grilluj warzywa przez około 1 minutę z każdej strony, a halloumi przez około 3 minuty z każdej strony.
Oznacz jako zakończone
4.
Burger
Przekrój bułki do hamburgerów, posmaruj je masłem i połóż na grillu przeciętą stroną do dołu na ok. 1 minutę, aż staną się złotobrązowe. Sałatę umyj i porwij na kawałki wielkości kęsa, cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki.
Oznacz jako zakończone
5.
Obłożenie burgera
Dolną połowę bułki posmaruj majonezem. Obłóż sałatą, cebulą, cukinią, bakłażanem, halloumi i ponownie cukinią i bakłażanem. Górną połowę bułki posmaruj sosem miodowo-musztardowym i ułóż na burgerze.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.