Ciastka owsiane z sułtankami
Ciasteczka owsiane z rodzynkami są miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i szybkie w przygotowaniu! Nie wierzysz? W takim razie wypróbuj od razu nasz szybki przepis z frytownicy na gorące powietrze. Te wegańskie ciasteczka, łatwo przygotowane z zaledwie kilku składników, błyskawicznie znajdą się na twojej liście ulubionych przysmaków.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
110 g masła wegańskiego | |
40 g cukru z kwiatu kokosowego | |
20 g cukru brązowego | |
1 łyżka mielonego siemienia lnianego | |
3łyżki wody | |
1łyżka ekstraktu z wanilii | |
1/2 łyżeczki cynamonu | |
125 g mąki | |
150 g sułtanek | |
155 g płatków owsianych | |
1/2łyżeczki sody oczyszczonej | |
1szczypta soli |
Przybory
Frytownica na gorące powietrze opcjonalnie |
Informacje żywieniowe
111
Kalorie
15 g
Węglowodany
5 g
Tłuszcze
2 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie substytutu jajka
Wymieszaj wodę z siemieniem lnianym i schładzaj przez 15 minut.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotowanie ciasta
Zmiękcz masło. Ubij na pianę z brązowym cukrem i cukrem kokosowym. Dodaj zamiennik jajka i ekstrakt waniliowy. Następnie wmieszaj wszystkie suche składniki i rodzynki, aby powstało gęste i lepkie ciasto.
Oznacz jako zakończone
3.
Pieczenie ciastek
Ciasto podziel na ok. 24 równe porcje i ułóż na blaszce frytownicy wyłożonej papierem do pieczenia (trzeba będzie upiec kilka partii). Lekko spłaszcz wierzch ciastek i piecz przez 12 minut w temperaturze 160°C.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jeśli nie masz frytownicy na gorące powietrze, możesz również upiec ciastka w piekarniku.
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Możliwe jest wystąpienie rozbieżności.