Ciastka owsiane z sułtankami

Ciasteczka owsiane z rodzynkami są miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i szybkie w przygotowaniu! Nie wierzysz? W takim razie wypróbuj od razu nasz szybki przepis z frytownicy na gorące powietrze. Te wegańskie ciasteczka, łatwo przygotowane z zaledwie kilku składników, błyskawicznie znajdą się na twojej liście ulubionych przysmaków.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
110 g masła wegańskiego
40 g cukru z kwiatu kokosowego
20 g cukru brązowego
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
3łyżki wody
1łyżka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki cynamonu
125 g mąki
150 g sułtanek
155 g płatków owsianych
1/2łyżeczki sody oczyszczonej
1szczypta soli
Przybory
Frytownica na gorące powietrze opcjonalnie

Informacje żywieniowe

111 Kalorie
15 g Węglowodany
5 g Tłuszcze
2 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie substytutu jajka

Wymieszaj wodę z siemieniem lnianym i schładzaj przez 15 minut.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotowanie ciasta

Zmiękcz masło. Ubij na pianę z brązowym cukrem i cukrem kokosowym. Dodaj zamiennik jajka i ekstrakt waniliowy. Następnie wmieszaj wszystkie suche składniki i rodzynki, aby powstało gęste i lepkie ciasto.
Oznacz jako zakończone
3.

Pieczenie ciastek

Ciasto podziel na ok. 24 równe porcje i ułóż na blaszce frytownicy wyłożonej papierem do pieczenia (trzeba będzie upiec kilka partii). Lekko spłaszcz wierzch ciastek i piecz przez 12 minut w temperaturze 160°C.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jeśli nie masz frytownicy na gorące powietrze, możesz również upiec ciastka w piekarniku.
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Możliwe jest wystąpienie rozbieżności.
 Zapisz jako PDF