Ciasto z gruszkami i gorgonzolą
Ciasto gruszkowe z gorgonzolą jest mniej słodkie, nietypowe, ale stanowi prawdziwą atrakcję dla tych, którzy lubią połączenie kremowego sera i gruszek. Ze względu na wytrawny smak ciasto to jest nie tylko dobrym towarzyszem do kawy i herbaty, ale może być także smaczną przekąską o każdej innej porze dnia. Aby uzyskać orzechowy aromat, do ciasta z gorgonzolą można dodać migdały. Nie potrafisz sobie wyobrazić tego połączenia? Przetestuj to!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
250 ml maślanki | |
100 ml oleju roślinnego | |
200 g gruszek | |
125 g gorgonzoli | |
1 jajko | |
100 g mielonych migdałów | |
25 g cukru | |
3łyżeczki proszku do pieczenia | |
1szczypta soli |
Sprzęt
forma do pieczenia |
Informacje żywieniowe
230
Kalorie
7 g
Węglowodany
19 g
Tłuszcze
6 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Rozgrzać piekarnik
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować składniki
Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, gorgonzolę pokroić na małe kawałki. Wymieszać oba składniki z migdałami.
Oznacz jako zakończone
3.
Przygotować ciasto
Pozostałe składniki zmiksować na gładkie ciasto i ostrożnie włożyć do masy Gorgonzola.
Oznacz jako zakończone
4.
Upiec ciasto
Natłuścić formę do pieczenia i równomiernie rozprowadzić w niej ciasto. Piec przez ok. 45 minut. Wykonać test z pałeczkami.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
Całe ciasto to 10 porcji.