Ciasto z gruszkami i gorgonzolą

Ciasto gruszkowe z gorgonzolą jest mniej słodkie, nietypowe, ale stanowi prawdziwą atrakcję dla tych, którzy lubią połączenie kremowego sera i gruszek. Ze względu na wytrawny smak ciasto to jest nie tylko dobrym towarzyszem do kawy i herbaty, ale może być także smaczną przekąską o każdej innej porze dnia. Aby uzyskać orzechowy aromat, do ciasta z gorgonzolą można dodać migdały. Nie potrafisz sobie wyobrazić tego połączenia? Przetestuj to!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
250 ml maślanki
100 ml oleju roślinnego
200 g gruszek
125 g gorgonzoli
1 jajko
100 g mielonych migdałów
25 g cukru
3łyżeczki proszku do pieczenia
1szczypta soli
Sprzęt
forma do pieczenia

Informacje żywieniowe

230 Kalorie
7 g Węglowodany
19 g Tłuszcze
6 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Rozgrzać piekarnik

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować składniki

Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, gorgonzolę pokroić na małe kawałki. Wymieszać oba składniki z migdałami.
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotować ciasto

Pozostałe składniki zmiksować na gładkie ciasto i ostrożnie włożyć do masy Gorgonzola.
Oznacz jako zakończone
4.

Upiec ciasto

Natłuścić formę do pieczenia i równomiernie rozprowadzić w niej ciasto. Piec przez ok. 45 minut. Wykonać test z pałeczkami.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
Całe ciasto to 10 porcji.
 Zapisz jako PDF