Cytrynowy kurczak
Cytrynowy kurczak z piekarnika to proste danie, które zamiast ciebie w większości wykonuje piekarnik Mimo to mięso jest delikatne, a przy tym uzyskuje się aromatyczny sos. Wypróbuj nasz przepis i ciesz się soczystym cytrynowym kurczakiem Danie, które z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
800 g kawałków kurczaka według własnego uznania, np. udka, podudzia, skrzydełka. Gotowych do przyrządzenia | |
3 ekologiczne cytryny | |
600 g pomidorów | |
3gałązki tymianku | |
3gałązki rozmarynu | |
12 szalotek | |
3 łyżki oliwy z oliwek | |
100 ml bulionu warzywnego | |
100 ml białego wina | |
2łyżeczki słodkiej papryki w proszku | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
Naczynie żaroodporne lub patelnia żaroodporna |
Informacje żywieniowe
575
Kalorie
10 g
Węglowodany
33 g
Tłuszcze
53 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie kurczaka
Opłucz kawałki kurczaka, osusz i natrzyj oliwą z oliwek Dopraw solą, pieprzem i papryką.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotowanie składników
Umyj i pokrój pomidory. Szalotki obierz i pokrój w ćwiartki. Umyj i osusz zioła. Wyciśnij sok z cytryny. Resztę cytryn pokrój w ósemki.
Oznacz jako zakończone
3.
Piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 200 °C grzanie górne/dolne.
Oznacz jako zakończone
4.
Pieczenie kurczaka
W głębokiej blasze do pieczenia lub dużym naczyniu żaroodpornym umieść kawałki kurczaka, pomidory, szalotki i zioła. Połącz bulion warzywny, wino i sok z cytryny i polej kurczaka. Piecz przez 50 minut, od czasu do czasu łyżką sosu skropić kurczaka. Wyjmij kurczaka, aby go podać. Przetrzyj sos przez sito. Do kurczaka dodaj szalotki i pomidory, w razie potrzeby zagęść sos.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
Sos można zebrać po upieczeniu i zagęścić go odrobiną skrobi kukurydzianej. Będzie idealnie komponował się z kurczakiem. Po dodaniu ziemniaków i odrobiny warzyw będziesz miał prawdziwą ucztę.