Domowe musli
Czy granola jest nieodłącznym elementem Twojego zdrowego śniadania? Dobry wybór! Najchętniej robimy własne, domowe. Zawsze będziesz dokładnie wiedzieć, co w nim jest, możesz użyć wszystkich swoich ulubionych składników i upiec go tak chrupiącego, jak lubisz najbardziej. Dzisiaj do naszego chrupiącego musli dodajemy orzechy laskowe, włoskie, migdały, płatki owsiane i kilka innych składników. Ale nie zapominaj: możesz być kreatywny! Czy to więcej orzechów, nasion, suszonych owoców czy innego rodzaju słodkości, zawsze możesz dostosować swoją granolę, aby była jak najsmaczniejsza. Podstawowy przepis pozostaje prosty i zawsze taki sam. Dlatego zaopatrz się w chrupiące składniki i przygotuj domową granolę na następne śniadanie.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
150 g płatków owsianych | |
3łyżki mielonego siemienia lnianego | |
30 g orzechów włoskich | |
30 g orzechów laskowych | |
30 g migdałów | |
2łyżki miodu wegańska alternatywa: syrop z agawy | |
2łyżki oleju kokosowego | |
1 łyżeczka cynamonu opcjonalnie |
Informacje żywieniowe
141
Kalorie
13 g
Węglowodany
8 g
Tłuszcze
4 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie składników
Orzechy włoskie, laskowe i migdały grubo posiekane. Mieszamy je z płatkami owsianymi i nasionami lnu.
Oznacz jako zakończone
2.
Rozgrzać piekarnik
Rozgrzać piekarnik do 180°C na górnym/dolnym grzaniu.
Oznacz jako zakończone
3.
Wymieszać granolę
Miód i olej kokosowy podgrzać na średnim ogniu i wymieszać. Dodać mieszankę orzechową i dobrze wymieszać. Rozkładamy wszystko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut, aż wszystko zrumieni się według własnego uznania. Od czasu do czasu przemieszać.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Dane żywieniowe są obliczane w przybliżeniu na podstawie wymienionych składników. Możliwe są odchyłki.
Szczelnie zapakowana i przechowywana w temperaturze pokojowej granola wytrzyma przez kilka tygodni.