Jogurtowe lody malinowe
bardzo łatwe
Malinowe lody jogurtowe są idealne na upalne dni! Takie połączenie nie tylko świetnie smakuje, ale również świetnie wygląda dzięki “zawirowaniu”. Dodatkowo lody jogurtowe pozwolą Ci zaoszczędzić sporo kalorii. W naszym przepisie pokazujemy, jak szybko i łatwo można zrobić własne lody z malinowym wirem, zupełnie jak w lodziarni! Mała wskazówka: Zamiast malin można użyć również truskawek, czarnych jagód (borówek) lub jakichkolwiek innych jagód.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
300 g jogurtu naturalnego | |
300 ml śmietany | |
100 g cukru pudru | |
1łyżka soku z limonki | |
150 g malin | |
80 g cukru |
Pomoce
Maszyna do lodów My używamy urządzenia z kompresorem | |
Mikser opcjonalny | |
lub blender zanurzeniowy | |
Drobne sitko |
Informacje żywieniowe
221
Kalorie
27 g
Węglowodany
11 g
Tłuszcze
3 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Wymieszać lody
Wymieszać śmietanę, jogurt, cukier puder, sok i skórkę z limonki. Umieścić w maszynce do lodów i zamrażać przez 45 minut.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować puree malinowe
Maliny i cukier zmiksować razem na puree i odcedzić.
Oznacz jako zakończone
3.
Miksowanie
Lody wlewać warstwami do pojemnika na lody, na wierzchu każdej z nich umieścić 3-4 łyżki malinowego puree. Lekko wymieszać widelcem (nie za mocno, żeby nie zepsuć efektu wirowania). Umieścić w zamrażarce na około 30 minut. Przed podaniem krótko zostawić do rozmrożenia.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.