Lody z ajerkoniakiem

Lody z ajerkoniakiem i chrupiącymi kawałkami czekolady trafiły na szczyt naszej listy ulubionych orzeźwiających pyszności. Super kremowe lody z porządną dawką ajerkoniaku doskonale uzupełniają się z gorzko-słodką czekoladą. Co więcej przepis jest bardzo prosty. Po przygotowaniu mieszanki do lodów, Twoja maszynka do lodów wykona większość pracy.

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
200 ml Likier jajeczny
150 ml mleka
2 jajka
100 g cukru
200 g śmietany do ubijania
100 g ciemnej czekolady
Pomoce
Maszyna do lodów Używamy maszyny do lodów z kompresorem

Informacje żywieniowe

307 Kalorie
28 g Węglowodany
17 g Tłuszcze
4 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie masy lodowej

Ubić jajka z cukrem. Ciągle mieszając dodać mleko o temperaturze pokojowej. Ciągle mieszać i pozostawić do ostygnięcia w kąpieli lodowej.
Oznacz jako zakończone
2.

Dokończyć masę lodową

Śmietanę ubić na sztywno i złożyć do masy lodowej.
Oznacz jako zakończone
3.

Zamrozić lody

Wlać masę lodową do maszynki do lodów i kręcić przez 10 minut, dodać likier i dalej kręcić przez 30 minut. Czekoladę drobno posiekać i dodać do lodów w ciągu ostatnich 2 minut. Przelać do pojemnika na lody, umieścić w zamrażarce na 30 minut, a następnie podawać.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF

Dodaj komentarz