Lody z ajerkoniakiem

Lody z ajerkoniakiem i chrupiącymi kawałkami czekolady trafiły na szczyt naszej listy ulubionych orzeźwiających pyszności. Super kremowe lody z porządną dawką ajerkoniaku doskonale uzupełniają się z gorzko-słodką czekoladą. Co więcej przepis jest bardzo prosty. Po przygotowaniu mieszanki do lodów, Twoja maszynka do lodów wykona większość pracy.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
200 ml Likier jajeczny
150 ml mleka
2 jajka
100 g cukru
200 g śmietany do ubijania
100 g ciemnej czekolady
Pomoce
Maszyna do lodów Używamy maszyny do lodów z kompresorem

Informacje żywieniowe

307 Kalorie
28 g Węglowodany
17 g Tłuszcze
4 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie masy lodowej

Ubić jajka z cukrem. Ciągle mieszając dodać mleko o temperaturze pokojowej. Ciągle mieszać i pozostawić do ostygnięcia w kąpieli lodowej.
Oznacz jako zakończone
2.

Dokończyć masę lodową

Śmietanę ubić na sztywno i złożyć do masy lodowej.
Oznacz jako zakończone
3.

Zamrozić lody

Wlać masę lodową do maszynki do lodów i kręcić przez 10 minut, dodać likier i dalej kręcić przez 30 minut. Czekoladę drobno posiekać i dodać do lodów w ciągu ostatnich 2 minut. Przelać do pojemnika na lody, umieścić w zamrażarce na 30 minut, a następnie podawać.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF