Lody czekoladowe od producenta lodów
bardzo łatwe
Domowe lody z gorzkiej czekolady
Lody z gorzkiej czekolady: ten przepis przeznaczony jest dla wszystkich koneserów czekolady! Orzeźwiające lody są niesamowicie czekoladowe, rozpływają się w ustach i są pełne smaku. Przepis jest tak prosty, że będziesz cieszyć się nim w mniej niż godzinę. Możesz również przechowywać smakołyk w zamrażarce i podjadać go, kiedy tylko masz na to ochotę. Aby lody były naprawdę ciemne i smaczne, należy użyć 150 g czekolady o zawartości kakao 80%. Spróbuj na własnej skórze!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
200 ml mleka pełnego | |
200 ml śmietany | |
50 g kakao do pieczenia | |
150 g gorzkiej czekolady 80% kakao | |
80 g cukru |
Przybory
Maszyna do lodów |
Informacje żywieniowe
500
Kalorie
33 g
Węglowodany
36 g
Tłuszcze
9 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie składników
Posiekaj czekoladę. Zagotować 2/3 czekolady z cukrem, śmietanką i mlekiem. Dodaj kakao do pieczenia i gotuj, aż wszystko się rozpuści. Pozwól jej ostygnąć.
Oznacz jako zakończone
2.
Zamroź mieszankę lodową
Umieść mieszankę lodów w maszynce do lodów i mieszaj przez około 40 minut. W ciągu ostatnich 3 minut dodać pozostałą czekoladę.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Można rozpuścić całą czekoladę lub zachować część i dodać ją do masy lodowej w postaci wiórków czekoladowych (zgodnie z opisem w przepisie).
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.