Lody jagodowe z czerwonym winem

Lody jagodowe z czerwonym winem – połączenie, na które jeszcze się nie natknęliście? Jeśli lubisz owocowe, jagodowe i pełne smaki, ten przepis na lody jest właśnie dla Ciebie. Charakterystyczny kolor i różne smaki sprawiają, że te domowe lody są czymś wyjątkowym. Wypróbuj to!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
300 ml czerwonego wytrawnego wina na przykład Cabernet Sauvignon
100 g borówek
60 ml wina porto
60 ml likieru z czarnej porzeczki na przykład Cassis
1 laska wanilii
1/2 pomarańczy
150 g masła
Pomoce
Urządzenie do robienia lodów
Drobne sito

Informacje żywieniowe

296 Kalorie
7 g Węglowodany
25 g Tłuszcze
1 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Borówki dobrze umyć i osuszyć. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyskrob rdzeń. Z połowy pomarańczy obierz skórkę i wyciśnij sok.
Oznacz jako zakończone
2.

Zagotuj wino

Czerwone wino zagotuj na małym ogniu. Zredukuj do około 200 ml, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
3.

Ugotuj wszystko razem

Borówki, porto, likier, skórkę i sok z pomarańczy, laskę i miąższ wanilii oraz cukier podgrzej w rondlu i gotuj przez około 10 minut, aż składniki się połączą. Usuń strąk wanilii i skórkę pomarańczową, zmiksuj masę na drobno w blenderze, a następnie przecedź przez drobne sito.
Oznacz jako zakończone
4.

Wykończ masę lodową

Wymieszaj masę jagodową i czerwone wino. Masło kroimy w kostkę i stopniowo mieszamy z masą lodową.
Oznacz jako zakończone
5.

Zamroź lody

Umieść mieszankę lodów w maszynce do lodów i zamrażaj przez 30-40 minut. Ciesz się nim od razu lub przechowuj w szczelnym pojemniku w zamrażarce.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Nie masz porto lub likieru? Wykorzystaj więcej z tego, co masz.
Z naszych składników powstaje około 500 g lodów, czyli 5 porcji. Każda z nich to około 100 gramów.
 Zapisz jako PDF