Lody jagodowe z czerwonym winem
Lody jagodowe z czerwonym winem – połączenie, na które jeszcze się nie natknęliście? Jeśli lubisz owocowe, jagodowe i pełne smaki, ten przepis na lody jest właśnie dla Ciebie. Charakterystyczny kolor i różne smaki sprawiają, że te domowe lody są czymś wyjątkowym. Wypróbuj to!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
300 ml czerwonego wytrawnego wina na przykład Cabernet Sauvignon | |
100 g borówek | |
60 ml wina porto | |
60 ml likieru z czarnej porzeczki na przykład Cassis | |
1 laska wanilii | |
1/2 pomarańczy | |
150 g masła |
Pomoce
Urządzenie do robienia lodów | |
Drobne sito |
Informacje żywieniowe
296
Kalorie
7 g
Węglowodany
25 g
Tłuszcze
1 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj składniki
Borówki dobrze umyć i osuszyć. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyskrob rdzeń. Z połowy pomarańczy obierz skórkę i wyciśnij sok.
Oznacz jako zakończone
2.
Zagotuj wino
Czerwone wino zagotuj na małym ogniu. Zredukuj do około 200 ml, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
3.
Ugotuj wszystko razem
Borówki, porto, likier, skórkę i sok z pomarańczy, laskę i miąższ wanilii oraz cukier podgrzej w rondlu i gotuj przez około 10 minut, aż składniki się połączą. Usuń strąk wanilii i skórkę pomarańczową, zmiksuj masę na drobno w blenderze, a następnie przecedź przez drobne sito.
Oznacz jako zakończone
4.
Wykończ masę lodową
Wymieszaj masę jagodową i czerwone wino. Masło kroimy w kostkę i stopniowo mieszamy z masą lodową.
Oznacz jako zakończone
5.
Zamroź lody
Umieść mieszankę lodów w maszynce do lodów i zamrażaj przez 30-40 minut. Ciesz się nim od razu lub przechowuj w szczelnym pojemniku w zamrażarce.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Nie masz porto lub likieru? Wykorzystaj więcej z tego, co masz.
Z naszych składników powstaje około 500 g lodów, czyli 5 porcji. Każda z nich to około 100 gramów.