Lody z białej czekolady
Lody z białej czekolady są dziś w naszym menu. Ten przepis zmienia klasyczne lody czekoladowe w białe marzenie. Kremowe lody z maszynki do lodów są smakołykiem samym w sobie, ale świetnie wyglądają również w mrożonej kawie lub milkshake’u! Wypróbuj nasz przepis i zaskocz miłośników lodów nieszablonowymi białymi lodami, które naprawdę przekonają swoim smakiem!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
100 g białej czekolady | |
250 ml mleka | |
200 ml bitej śmietany | |
4 żółtka | |
100 g cukru | |
1szczypta soli |
Przybory
Maszyna do lodów |
Informacje żywieniowe
237
Kalorie
23 g
Węglowodany
15 g
Tłuszcze
4 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie masy lodowej
Ubić cukier, sól i żółtka do uzyskania piany. Podgrzej mleko i śmietankę, wymieszaj z masą żółtkową, raz doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotuj czekoladę
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z ostudzoną masą lodową.
Oznacz jako zakończone
3.
Zamroź lody
Umieść masę lodową w maszynce do lodów i zamrażaj przez około 30 minut, aż osiągniesz pożądaną konsystencję. Ciesz się nim od razu lub przechowuj w szczelnym pojemniku w zamrażarce.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.