Lody z białej czekolady

Lody z białej czekolady są dziś w naszym menu. Ten przepis zmienia klasyczne lody czekoladowe w białe marzenie. Kremowe lody z maszynki do lodów są smakołykiem samym w sobie, ale świetnie wyglądają również w mrożonej kawie lub milkshake’u! Wypróbuj nasz przepis i zaskocz miłośników lodów nieszablonowymi białymi lodami, które naprawdę przekonają swoim smakiem!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
100 g białej czekolady
250 ml mleka
200 ml bitej śmietany
4 żółtka
100 g cukru
1szczypta soli
Przybory
Maszyna do lodów

Informacje żywieniowe

237 Kalorie
23 g Węglowodany
15 g Tłuszcze
4 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie masy lodowej

Ubić cukier, sól i żółtka do uzyskania piany. Podgrzej mleko i śmietankę, wymieszaj z masą żółtkową, raz doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj czekoladę

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z ostudzoną masą lodową.
Oznacz jako zakończone
3.

Zamroź lody

Umieść masę lodową w maszynce do lodów i zamrażaj przez około 30 minut, aż osiągniesz pożądaną konsystencję. Ciesz się nim od razu lub przechowuj w szczelnym pojemniku w zamrażarce.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF