Łosoś z grilla
Grillowanie łososia jest szybkie i oferuje Tobie i Twoim gościom z grilla wspaniałą alternatywę dla kiełbasy, steku z karkówki i tym podobnych. Ze względu na dość delikatną strukturę łososia nie należy grillować go bezpośrednio na dużym ogniu. Dlatego delikatnie gotujemy go na parze na średnim ogniu w małym pakiecie z folii aluminiowej. Dzięki temu ryba pozostaje przyjemnie soczysta i różowa i opuszcza grill w idealnym stopniu ugotowania.Odpal swojego faworyta i przygotuj naprawdę pysznego łososia z grilla!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2kawałki filetu z łososia ok. 150 g każdy | |
2 ząbki czosnku | |
1 limonka | |
3łyżki sosu sojowego | |
1łyżki brązowego cukru | |
2łyżki wody | |
2łyżki oleju roślinnego | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
grill Nie ma znaczenia, czy do tego przepisu użyjesz grilla elektrycznego, gazowego czy węglowego. | |
folia aluminiowa | |
tarka kuchenna |
Informacje żywieniowe
388
Kalorie
7 g
Węglowodany
25 g
Tłuszcze
35 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Wymieszaj marynatę
Obierz i drobno posiekaj imbir i czosnek. Limonkę umyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wymieszaj to z sosem sojowym, wodą, olejem i brązowym cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
2.
Marynowanie
Łososia opłucz w zimnej wodzie i zalej marynatą. Pozostaw do zamarynowania w lodówce na co najmniej 2 godziny.
Oznacz jako zakończone
3.
Zawijanie w folię
Umieść łososia na dużym kawałku folii aluminiowej i zawiń go tak, aby nie wyciekał płyn. (Grillując można również dołożyć warzywa, zioła i co.).
Oznacz jako zakończone
4.
Grill
Rozgrzej grill do w średnim stopniu do pośredniego ciepła.
Oznacz jako zakończone
5.
Grillowanie
Grilluj pakiety z łososiem w pośredniej strefie grilla (tzn. nie bezpośrednio nad źródłem ciepła) przez około 30 minut. Łosoś jest gotowy, gdy jest jeszcze lekko różowy, a pory na powierzchni nieco się otworzyły.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.