Mleko z pestek melona

Nigdy nie słyszałaś o mleku z pestek arbuza? Ma wiele korzyści i jest świetny, jeśli chcesz uniknąć marnowania żywności. Nasiona melona są pełne białka, kwasów tłuszczowych omega-3 (kwas alfa-linolenowy), witamin E, C i A, cynku, magnezu, fosforu i potasu, kwasu foliowego i wapnia. Mleko nie zawiera glutenu ani orzechów. Podobnie jak owoce arbuza, mleko z pestek arbuza przynosi korzyści nerkom, pęcherzowi moczowemu, całemu układowi moczowemu, skórze i sercu. Mówi się też, że poprawia wygląd skóry. Pełne, aromatyczne, gęste, pieniące się i kremowe. Pestki z melona kantalupa wykorzystaliśmy do zrobienia mleka arbuzowego.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
50 g nasion melona
1łyżeczka cukru z kwiatu kokosa
1szczypta soli morskiej
Przybory
Producent mleka roślinnego (Marcia)
Płótno lub drobne sito

Informacje żywieniowe

88 Kalorie
9 g Węglowodany
4 g Tłuszcze
3 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj ekspres do mleka roślinnego

Napełnij zbiornik na wodę filtrowaną wodą. Umieść wszystkie składniki w misce do mieszania.
Oznacz jako zakończone
2.

Ustaw ekspresu do mleka roślinnego

Naciśnij przycisk start, przyciskiem wyboru wybierz odpowiedni program. Naciskaj przycisk pojemności, aż osiągniesz objętość 600 ml. Naciśnij przycisk Start. Po 17 minutach lub po sygnale dźwiękowym mleko jest gotowe. Przed przelaniem mleka do butelki przecedzić je przez drobne sitko lub ściereczkę. Mleko można wypić od razu. Pozostałą część przelać do butelki ze szczelną zakrętką i przechowywać w lodówce.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Po zakończeniu pracy ekspresu do mleka roślinnego można wyjąć pojemnik za uchwyt (uwaga, jest gorący!). Następnie urządzenie jest automatycznie czyszczone.
Mleko można wykorzystać w kawie lub herbacie, ale nadaje się również do musli.
Jedna porcja odpowiada około 200 ml mleka z pestek arbuza. Z przepisu można zrobić 3 porcje.
Dane żywieniowe są w przybliżeniu obliczone na podstawie wymienionych składników. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF