Mus czekoladowy z awokado
Mus czekoladowy z awokado jest niesamowicie kremowy, cierpko-czekoladowy i zdrowszy niż klasyczny budyń czy mus czekoladowy. Idealna alternatywa dla każdego, kto odżywia się świadomie lub po prostu chce spróbować czegoś nowego. Dla pewnej chrupkości dodajemy kilka prażonych orzechów laskowych. Całość jest gotowa do nałożenia łyżeczką i delektowania się nią w zaledwie kilka minut. Najwyższy czas więc przetestować nasz przepis. Czy lubisz słodkie pokusy? W takim razie przejrzyj wiele innych naszych przepisów na desery i znajdź swój ulubiony
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2 awokado | |
40 g kakao | |
3 łyżki syropu z agawy | |
60 ml mleka kokosowego lub innego mleka | |
1 laska wanilii | |
40 g orzechów laskowych |
Przybory
1 Mikser |
Informacje żywieniowe
672
Kalorie
35 g
Węglowodany
53 g
Tłuszcze
8 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Prażenie orzechów laskowych
Grubo posiekaj orzechy laskowe i praż je na patelni na średnim ogniu przez około 5 minut bez dodawania tłuszczu, aż zaczną wydzielać orzechowy zapach i lekko się zarumienią.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotowanie składników
Awokado przekrój na pół, wypestkuj i wydrąż miąższ (najlepiej łyżką). Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyskrob miąższ tępą stroną noża.
Oznacz jako zakończone
3.
Mus czekoladowy z awokado
Umieść awokado, wanilię, mleko kokosowe, syrop z agawy i kakao w blenderze i mieszaj, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję. Rozdziel do miseczek i posyp orzechami laskowymi.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.