Panna Cotta z borówkami
Panna Cotta to prawdziwy włoski klasyk deserowy. Dziś ten pyszny deser doprawimy borówkami, które nadadzą mu świeży i owocowy smak. Panna Cotta z borówkami jest idealna na obiad z kilku dań, ponieważ można ją przygotować dzień wcześniej: świetnie smakuje po schłodzeniu! Dlaczego nie spróbować już teraz!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
150 ml śmietany | |
2arkusze żelatyny | |
20 g brązowego cukru | |
1 laska wanilii | |
150 g borówek świeżych lub mrożonych | |
2łyżki cukru | |
2łyżki wody | |
1/2łyżki soku z cytryny | |
1łyżka sznapsa Cassis opcjonalnie |
Pomocnicy
Blender ręczny lub blender |
Informacje żywieniowe
327
kalorie
33 g
węglowodany
20 g
tłuszczu
4 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj panna cottę
Panna Cotta: namocz żelatynę w zimnej wodzie. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i doprowadź do wrzenia razem ze śmietaną i cukrem. Zdejmij z ognia.
Oznacz jako zakończone
2.
Wymieszaj i schłódź
Odciśnij żelatynę i dodaj do śmietany. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Wyjmij laskę wanilii i przygotuj porcje Panna Cotta w różnych miseczkach lub szklaneczkach. Schłodź.
Oznacz jako zakończone
3.
Przygotuj jagody
Odciśnij żelatynę i dodaj do śmietany. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Wyjmij laskę wanilii i przygotuj porcje Panna Cotta w różnych miseczkach lub szklaneczkach. Schłodź.
Oznacz jako zakończone
4.
Ochłonąć
Utrzyj na grube purée i schłodź.
Oznacz jako zakończone
5.
Ułóż i podawaj
Udekoruj Panna Cotts purée jagodowym oraz pozostałymi jagodami i podawaj.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jeśli jagody nie są twoimi ulubionymi, możesz również użyć truskawek lub malin.
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.