Podpłomyk z raclette
Podpłomyk z raclette to pomysłowy dodatek do kulinarnego wieczoru raclette z rodziną i przyjaciółmi. Cienkie ciasto sprawi, że spód podpłomyka z patelni będzie cudownie chrupiący. Na wierzch tej klasycznej alzackiej tarty flambée trafią wszystkie składniki: śmietana, bekon i cebula. To chyba nie jest dużo, prawda? I już masz już większość tego na stole podczas klasycznego wieczoru z raclette. Wystarczy wcześniej zagnieść nasze ciasto na podpłomyk i gotowe. Jeszcze bardziej praktyczne: oczywiście nie musisz stosować tych składników jako obłożenia podpłomyka, każda inna kombinacja jest dozwolona! Wykorzystaj wszystko na stole i stwórz swój nowy ulubiony przepis na raclette.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1porcja ciasta na podpłomyk | |
4łyżki kwaśnej śmietany | |
40 g boczku w kostkach | |
1/2 cebuli | |
sól, pieprz do smaku |
Przybory
raclette z patelenkami |
Informacje żywieniowe
142
Kalorie
12 g
Węglowodany
9 g
Tłuszcze
3 g
Bielkoviny
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie składników
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, ciasto na podpłomyki podziel na 4 małe porcje, rozwałkuj i uformuj zgodnie z kształtem patelni.
Oznacz jako zakończone
2.
Napełnianie patelenek
Umieść ciasto w patelenkach, posmaruj kwaśną śmietaną, posyp solą i pieprzem. Obłóż wierzch boczkiem i cebulą.
Oznacz jako zakończone
3.
Przygotowanie patelenek
Umieść małe patelnie na grillu raclette i piecz ok. 10 minut, aż do uzyskania pożądanego stopnia zrumienienia.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
W tym przepisie jedna porcja odpowiada jednej patelence.
Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.