Suszenie pomidorów w dehydratorze
Suszenie pomidorów w dehydratorze: Dzisiejszy przepis po raz kolejny pokazuje, jak łatwo można zakonserwować resztki owoców i warzyw. Suszone pomidory są zwykle dostępne w supermarkecie zakonserwowane w oleju lub przeznaczone na przekąski. Od teraz możesz po prostu zrobić te pyszności sama. Aby pomidory służyły dłużej, wystarczy je wysuszyć w dehydratorze. W naszym przepisie zdradzamy, jak to zrobić. Po wysuszeniu można przechowywać pomidory w szczelnym słoiku i spożyć je w ciągu najbliższych 1-2 tygodni. Możesz też zamarynować je w oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku i ziół: Dzięki temu przechowuje się je przez wiele tygodni i nadaje im niezrównany aromat.
Brak recenzji
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2 kg pomidorów | |
2łyżki grubej soli opcjonalnie | |
1łyżki oliwy z oliwek |
Przybory
1 Dehydrator |
Informacje żywieniowe
116
Kalorie
14
Węglowodany
2
Tłuszcze
11
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie pomidorów
Pomidory umyj, przekrój na pół i usuń miąższ oraz pestki. Pomidory dobrze osusz.
Oznacz jako zakończone
2.
Suszenie pomidorów
Pokryj tace dehydratora cienką warstwą oliwy z oliwek, aby zapobiec przywieraniu. Rozłóż połówki pomidorów na warstwach przeciętą stroną do góry i posyp odrobiną soli do smaku. Susz w temperaturze 70 °C przez ok. 10 godzin, aż osiągną pożądaną suchość.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
Do pomidorów w trakcie suszenia można dodać również zioła, takie jak bazylia i oregano. Bądź kreatywny!
Z 2 kg pomidorów otrzymamy ok. 2 filiżanek suszonych pomidorów. 1 porcja odpowiada zatem ok. 1 filiżance.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.