Podpłomyk z raclette

Podpłomyk z raclette to pomysłowy dodatek do kulinarnego wieczoru raclette z rodziną i przyjaciółmi. Cienkie ciasto sprawi, że spód podpłomyka z patelni będzie cudownie chrupiący. Na wierzch tej klasycznej alzackiej tarty flambée trafią wszystkie składniki: śmietana, bekon i cebula. To chyba nie jest dużo, prawda? I już masz już większość tego na stole podczas klasycznego wieczoru z raclette. Wystarczy wcześniej zagnieść nasze ciasto na podpłomyk i gotowe. Jeszcze bardziej praktyczne: oczywiście nie musisz stosować tych składników jako obłożenia podpłomyka, każda inna kombinacja jest dozwolona! Wykorzystaj wszystko na stole i stwórz swój nowy ulubiony przepis na raclette.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1porcja ciasta na podpłomyk
4łyżki kwaśnej śmietany
40 g boczku w kostkach
1/2 cebuli
sól, pieprz do smaku
Przybory
raclette z patelenkami

Informacje żywieniowe

142 Kalorie
12 g Węglowodany
9 g Tłuszcze
3 g Bielkoviny

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie składników

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, ciasto na podpłomyki podziel na 4 małe porcje, rozwałkuj i uformuj zgodnie z kształtem patelni.
Oznacz jako zakończone
2.

Napełnianie patelenek

Umieść ciasto w patelenkach, posmaruj kwaśną śmietaną, posyp solą i pieprzem. Obłóż wierzch boczkiem i cebulą.
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotowanie patelenek

Umieść małe patelnie na grillu raclette i piecz ok. 10 minut, aż do uzyskania pożądanego stopnia zrumienienia.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

W tym przepisie jedna porcja odpowiada jednej patelence.
Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF