Polędwiczki wieprzowe zawijane w boczku

Polędwica wieprzowa zawinięta w boczek jest dziś w naszym menu. Zwłaszcza, gdy szukamy fantastycznego dania głównego na Wigilię lub inne dni świąteczne. Małe pakiety łatwo się zawiązuje i smaży. Powinny się dopiec w piekarniku, a potem czas na przełożenie ich na talerz. Bardzo dobrze komponują się z czerwoną kapustą i ziemniakami. Zestaw swoje świąteczne menu! Rada: Podane tu porcje opierają się na średniej ilości 150 g mięsa na osobę na danie główne. Oczywiście, można to dostosować do swoich potrzeb.

Oceń nasz przepis!
Polędwiczki wieprzowe zawijane w boczku Polędwica wieprzowa zawinięta w boczek jest dziś w naszym menu. Zwłaszcza, gdy szukamy fantastycznego dania głównego na Wigilię lub inne dni świąteczne. Małe pakiety łatwo się zawiązuje i smaży. Powinny się dopiec w piekarniku, a potem czas na przełożenie ich na talerz. Bardzo dobrze komponują się z czerwoną kapustą i ziemniakami. Zestaw swoje świąteczne menu! […]
4 1 5 1
4

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
450 g polędwicy wieprzowej
6plasterków prosciutto
6gałązek rozmarynu
1łyżka masła
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Przybory
Forma do pieczenia
Sznurek kuchenny

Informacje żywieniowe

278 Kalorie
1 g Węglowodany
11 g Tłuszcze
44 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie mięsa

Wołowinę opłucz pod zimną wodą, a następnie osusz. W razie potrzeby usuń tłuszcz i powięź. Rozmaryn umyj i otrząśnij do sucha. Obierz czosnek.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotowanie mięsa

Polędwicę pokrój na kawałki o grubości ok. 5 cm. Dopraw solą i pieprzem. Owiń kawałki mięsa plasterkami prosciutto, dodaj gałązkę rozmarynu i za pomocą sznurka kuchennego zwiąż mały pakiet.
Oznacz jako zakończone
3.

Piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 200 °C, grzanie górne i dolne.
Oznacz jako zakończone
4.

Rumienienie mięsa

Na patelni podgrzej mięso i czosnek. Polędwiczki podpiekaj mocno przez ok. 3 minuty z każdej strony. Następnie umieść je w naczyniu do zapiekania i pozostaw w piekarniku aż dojdą. Aby uzyskać pożądany rezultat: Przy temperaturze w środku 58-62 °C mięso będzie delikatne, różowe, przy 65 °C - całkiem upieczone.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Możesz użyć tłuszczu z patelni pozostałego po smażeniu do zrobienia pikantnego sosu do polędwiczek wieprzowych, używając odrobiny wody, skrobi i przypraw.
Zamiast prosciutto można użyć także boczku, bresaoli lub innej szynki.
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF