Pstrąg z grilla

Pstrąg z grilla to nie czary! Dzięki naszemu prostemu przepisowi i świeżej, pikantnej marynacie, cała ryba będzie prawdziwą atrakcją na następnym przyjęciu przy grillu. Pstrąga możesz przygotować na grillu gazowym, ale delikatna ryba jest również pyszna na grillu węglowym lub elektrycznym. Masz ochotę na więcej ryb i owoców morza? Sprawdź zatem wszystkie nasze przepisy w magazynie!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
4 gotowe do grillowania pstrągi
2 ekologiczne cytryny
1/4pęczka kolendry
20 g świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 ekologiczna limonka
1 czerwona papryczka chili
sól i pieprz (do smaku)
Przybory
Grill Jeśli masz płytę grillową lub żeliwną patelnię, możesz na niej również idealnie zgrillować swoją rybę. Dzięki większej powierzchni styku skórka staje się chrupiąca we wszystkich miejscach.

Informacje żywieniowe

226 Kalorie
1 g Węglowodany
9 g Tłuszcze
36 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Wymieszać marynatę

Obrać i drobno posiekać imbir i czosnek. Chili umyć, wypestkować i drobno posiekać. Kolendrę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Limonkę umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Wszystko razem wymieszać, aby powstała marynata, i doprawić solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować rybę

Pstrągi opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Cytryny umyć, z jednej wycisnąć sok, a drugą drobno pokroić. Zewnętrzną i wewnętrzną stronę pstrąga skropić sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Wypełnić plasterkami cytryny, zalać marynatą i schłodzić przez co najmniej 1 godzinę.
Oznacz jako zakończone
3.

Rozgrzać grill

Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
Oznacz jako zakończone
4.

Zgrillować pstrągi

Pstrągi grillować na ruszcie na bezpośrednim ogniu przez ok. 10 minut z każdej strony (jeśli ryba przykleja się do rusztu, podłożyć pod nią folię aluminiową).
Oznacz jako zakończone
 Zapisz jako PDF